Een app zorgt sinds kort voor contact tussen ouders thuis en hun baby op de afdeling Neonatologie van het Maasstad of het Ikazia Ziekenhuis. De verpleegkundigen in het ziekenhuis kunnen via de app de ouders 24 uur per dag voorzien van berichten en foto’s over en van hun baby. Daarnaast bevat de app veel praktische informatie van onder andere kinderartsen en verpleegkundigen.

De meerwaarde van de NeoZorg app ligt hem vooral in de mogelijkheid voor ouders om ook als zij zelf niet in het ziekenhuis zijn, contact te houden met hun vroeggeboren baby. “Stel dat de baby niet in slaap wil vallen, maar een ouder moet weg om het zusje van school te halen, dan kunnen we met een fotootje laten weten dat hun baby alsnog lekker ligt te slapen”, aldus kinderneonatologie verpleegkundige Maroeska Soeteman van het Maasstad Ziekenhuis.

De app biedt ook veel betrouwbare en praktische informatie voor ouders. Die informatie is afkomstig van kinderartsen, neonatologen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten uit het eigen ziekenhuis.

“De NeoZorg app is een mooie innovatieve toepassing. Een opname op de neonatologie- afdeling heeft veel impact en brengt zorgen en onzekerheden met zich mee voor ouders. Via de app kunnen zij zich, op een voor hen handig moment, alle informatie eigen maken. Zo kunnen zij zich goed voorbereiden op de bezoeken van de arts en gerichter vragen”, vertelt Karl Foets, directeur patiëntenzorg van Ikazia Ziekenhuis Rotterdam.

Digitaal dagboek

Het digitale dagboek dat gaandeweg het gebruik van de NeoZorg app ontstaat kunnen ouders opslaan en uitprinten. En, als zij dat willen, eventueel delen met familie en vrienden. De familie kan betrokken zijn en de ouders steunen, zonder dat deze steeds opnieuw van alles uit hoeven te leggen. “Dat is heel prettig”, aldus Wietske Vrijland, lid van de raad van bestuur van het Maasstad Ziekenhuis.

In februari startten het Maasstad Ziekenhuis, samen met verloskundigen en gynaecologen in Rotterdam-Zuid en omgeving met het gebruik van de ZwApp+ om zwangeren en partners te informeren.

Het idee voor de NeoZorg app is afkomstig van het Amsterdam UMC. De ontwikkeling was in handen van Synappz Digital Healthcare. Inmiddels heeft, zo stelt de ontwikkelaar, al bijna de helft van de Nederlandse en een aantal buitenlandse ziekenhuizen, interesse getoond in de app.

Bron: icthealth.nl

Zie ook:

Zwangere ontvangt met ZwApp+ schat aan informatie
Alle informatie voor ouders van te vroeggeboren baby’s op één plek

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan