Ouders van te vroeggeboren kinderen willen het liefst 24 uur per dag weten hoe het met hun baby gaat. Het AMC en VUmc hebben een gratis app ontwikkeld die ouders voortdurend op de hoogte houdt van het wel en wee van hun baby. Twee verpleegkundigen namen het initiatief voor de app.

Er komt een hoop op je af als je kindje te vroeg wordt geboren. Je hebt vragen over welke zorg er nodig is, wat voor ontwikkeling het kindje zal doormaken of hoe het met je kind gaat als je even niet bij z’n bed kunt zijn. Het AMC en VUmc sloegen de handen ineen en maakten een gratis app die ouders ondersteunt bij deze vragen.

Behoefte aan informatie

Het idee komt uit de praktijk: verpleegkundige Nathali Nienhuis-Schiedon (IC Neonatologie AMC) deelde haar idee met verpleegkundige Anita Zijp (IC Neonatologie VUmc): zij zagen de behoefte bij ouders om geïnformeerd te worden. De twee verpleegkundigen schreven een plan voor de app, ontvingen een subsidie van AMC en VUmc én Stichting Steun Emma en gingen vervolgens aan de slag, samen met Synappz Mobile Health, de technische partij die de app heeft gebouwd.

App
Nathali Nienhuis-Schiedon links met haar collega Anita Zijp van het VUm

Alle informatie op één plek

Het doel van app is helder: ouders hebben nu alle informatie over hun kind op één plek, die je altijd kunt bekijken. Ze kunnen lezen over behandelingen, over de apparatuur waarmee hun kind wordt verzorgd, borstvoeding en algemene informatie over de afdeling IC Neonatologie en het ziekenhuis zelf. Een belangrijk onderdeel van de app is het dagboek. In dit deel kunnen ouders de ontwikkeling van hun kindje bijhouden, bijvoorbeeld het invullen van gewicht en hoeveel het kindje heeft gedronken. Bij deze berichten kunnen ouders foto’s plaatsen.

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Ook verpleegkundigen kunnen foto’s en notities plaatsen, zodat ouders, wanneer ze een keer niet bij het kindje kunnen zijn, toch kunnen lezen en zien hoe het met hun kindje gaat.

Dagboek

Via de app kunnen ook vrienden en grootouders uitgenodigd voor het dagboek (in een afgeschermde omgeving). Het dagboekgedeelte van de app zit achter een login, en is niet gekoppeld aan het patiëntendossier van het patiëntje – er worden dus ook geen medische gegevens in gedeeld. Het overige deel van de app is vrij toegankelijk.

De eerste reacties van ouders én verpleegkundigen zijn enthousiast.

Download en verder lezen

De app is gratis te downloaden in de Google Play Store (Android) of App Store (iOS). Klik hier voor meer over de app en initiatiefnemers.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan