Hypermoderne neonatologie-afdeling in Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC

0
1531

In het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC komt een nieuwe, hypermoderne Intensive Care Neonatologie (ICN). Voor te vroeg geboren baby’s en voor zieke zuigelingen zijn er ‘single bedrooms’ en tweelingkamers, met op elke kamer een bed voor de ouders. Er komen 36 plekken – daarmee wordt de nieuwe ICN in de loop van 2022 de grootste in Europa.

Straks kunnen ouders de klok rond bij hun pasgeborene zijn en worden ze ook meteen volwaardig partner in het zorgteam. Nu liggen de te vroeg geboren baby’s, soms nét 24 weken, nog bij elkaar op units van zes tot tien couveuses. Met overzicht voor de zorgprofessionals, maar nauwelijks privacy voor de onzekere ouders. Daarnaast komen er coupled care-kamers voor (herstellende) kraamvrouwen en hun baby.

Vanaf komend najaar al gaan de twee ICN-afdelingen van Amsterdam UMC samen verder op één locatie in het Emma Kinderziekenhuis aan de Meibergdreef. Daarmee krijgen alle zorgspecialisten de tijd om zich voor te bereiden op het nieuwe denken en doen op de toekomstige ICN.

Familiy Integrated Care

Leidend in de veranderingen is het ‘Family Integrated Care’-concept. Hierin betrekt men ouders als volwaardige partners bij de zorg voor hun (te vroeg geboren) kind . “Tot nu toe is de zorg voor te vroeg geboren baby’s vooral medisch-fysiek gericht”, legt Kiki Ruhe, ICN-verpleegkundige/verpleegkundig onderzoeker uit. “Maar divers internationaal onderzoek laat zien hoe belangrijk het welbevinden van het kind hierbij is. En de bijdrage hieraan van ouders. Er worden positieve uitkomsten gemeld. Denk aan betere groei, kortere ziekenhuisopnames en minder heropnames. Maar ook een grotere kans op het slagen van borstvoeding. Ouders melden minder vaak angsten en depressies, waardoor zij meer voor hun baby – en ook voor het gezin thuis – kunnen betekenen. Er is nog veel aanvullend onderzoek nodig, maar alles wijst erop dat een premature baby zich beter ontwikkelt als ouders meteen na de geboorte bij het zorgproces betrokken zijn.”

Maatwerk

Ruhe onderzocht in het kader van haar studie Verplegingswetenschappen de voorbereiding van (aanstaande) ouders op opname van hun te vroeg geboren baby op de ICN. “De belangrijkste conclusie luidt dat het maatwerk is. Dit betekent dat wij aanstaande ouders tijdig moeten informeren over alle mogelijkheden om hun ouderrol vanaf het eerste moment optimaal te vervullen.”

Campagne

Deze maand voert de Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis de campagne ‘Nieuwe Mijlpaaltjes’, met in de hoofdrol de nu 3-jarige Boan. In 2018 kon hij als te vroeg geboren baby via een livestream vanaf de IC Neonatologie in het Amsterdamse straatbeeld worden gevolgd. Doel van de campagne is donaties te werven voor het nieuwe expertisecentrum voor te vroeg geboren en ernstig zieke baby’s.

Lees verder op amc.nl >>

Zie ook:

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here