Plotselinge of langere scheiding tussen ouders en kinderen heeft grote invloed op het ontstaan van stoornissen. Dat zeggen 40 onderzoekers op basis van onderzoek van de afgelopen 75 jaar over hechting. De onderzoekers benadrukken dat gehechtheid een basisrecht is.

Meer dan 40 vooraanstaande internationale onderzoekers op het gebied van hechting leggen in een belangwekkend artikel op Psychology Today. In het artikel, getiteld ‘Separation Is Never Ending: Attachment Is a Human Right’, leggen zij uit waarom gehechtheid een mensenrecht is en het scheiden van ouders en kinderen niet kan.

Gevolgen voor ontwikkeling

Volgens de wetenschappers komt uit onderzoek van de afgelopen 75 jaar over hechting naar voren dat plotselinge of langer durende scheiding tussen ouders en kinderen belangrijke gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling. Bij zeer jonge kinderen kan dit tot zeer ernstige psychiatrische stoornissen leiden. Ook kunnen dergelijke scheidingen invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen, het leren en de lichamelijke gezondheid.

Protest, wanhoop, onthechting

De onderzoekers maken ook duidelijk waarom het gescheiden zijn van de ouders een grote bron van stress is, namelijk omdat dit ingebakken zit in onze soort. Zo zit ons brein in elkaar. Want als sociale dieren, zoals de mens, van hun groep worden afgescheiden, dan staan ze aan gevaar bloot. Dus wat doet een mensenkind als het stress heeft? Dan rent het naar zijn vader of moeder om de stress te laten verlichten. Of, als deze er niet zijn, naar een ander hechtingsfiguur. Wanneer dit niet kan, dan gaat een kind door verschillende fases: van protest, via wanhoop tot onthechting. En loopt het een groot risico op het ontwikkelen van angst- en gedragsstoornissen. Ook kunnen zij hierdoor depressief raken.

Lees het artikel ‘Separation Is Never Ending: Attachment Is a Human Right’ >

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan