Een valse start in het leven kan voor allerlei gezondheidsproblemen zorgen, nu en straks. Denk aan hartaanvallen, obesitas, depressies en mindere schoolprestaties. “De eerste 1000 dagen van een kind zijn ‘cruciaal’ om dit te voorkomen”, geeft professor dr. Tessa Roseboom aan. Tijdens dit webinar geeft zij leerpunten voor een goede start.

De Hongerwinter in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog heeft het belang van een goed begin eens te meer duidelijk gemaakt. De gevolgen laten zich op latere leeftijd gelden in de vorm van allerlei gezondheidsklachten. “Onderzoek onder die generatie mannen en vrouwen heeft interessante lessen opgeleverd over het belang van een goed begin”, vertelt Tessa. “In dit webinar zal ik ingaan op wat we kunnen leren van eerdere crises over de mogelijke gevolgen van COVID-19 voor de generatie kinderen die nu geboren wordt en opgroeit.”

Tessa is wetenschapper met expertise op het gebied van vroege ontwikkeling en gezondheid én pleitbezorger voor het vertalen van die wetenschappelijke kennis naar de praktijk. “In dit webinar zal ik wetenschappelijk onderzoek op dit gebied vertalen naar wat je daarmee kan in de dagelijkse praktijk, welk werk je ook doet. Problemen zoals honger, armoede of een crisis zijn vaak groot en complex, maar dat betekent niet dat je niets kan doen. Hoe klein ook, jij kan het verschil maken. Ik zal voorbeelden geven van wat je kan doen om bij te dragen aan een goede start van een kind en zo een bijdrage te leveren aan een gezondere toekomst.


Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: IMH Nederland en Vakblad Vroeg

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Dit betreft een opgenomen webinar dat is na te bestellen

Ja, ik wil dit webinar nabestellen >>

Professor dr. Tessa Roseboom is bioloog en epidemioloog. Ze promoveerde op onderzoek naar de gevolgen van prenatale blootstelling aan de Hongerwinter. Dit onderzoek liet zien hoe groot de invloed is van de vroege omgeving waarin mensen opgroeien en zich ontwikkelen, zelfs al voor de geboorte.

Haar onderzoek breidde zich uit naar onderzoek naar de gevolgen van andere omgevingsinvloeden tijdens de vroege ontwikkeling van de mens, zoals IVF, zwangerschapscomplicaties en behandelingen, maar ook stress. Naast onderzoek, geeft ze ook onderwijs en is ze actief pleitbezorger van een goede start. In 2010 schreef ze ‘Baby’s van de Hongerwinter’ en in 2018 ‘De eerste 1000 dagen’. Ze is ambassadeur van het landelijk programma Kansrijke Start. Het ultieme doel van haar werk is bij te dragen aan een goede start voor elk kind om daarmee te zorgen voor een gezondere en eerlijker toekomst.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan