“Elkaar inspireren en ervoor zorgen dat je als professional aangehaakt bent. Expertise en ervaring delen, zodat je betekenisvol kunt verbinden in het belang van het kind. De Week tegen Kindermishandeling helpt hierbij.”
Dat zegt Marianne Volaart, projectleider van de week, in een interview op de projectwebsite. Volgens Volaart heeft iedereen een verantwoordelijkheid in de aanpak van kindermishandeling. “Als we ons realiseren dat we allemaal een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan veiligheid en herstel én dat we elkaars expertise nodig hebben dan komen we verder.”
Meters maken
De Week vindt dit jaar plaats van 20 tot en met 26 november. Volaart wil dan samen met professionals meters maken. “Het is belangrijk dat we meer krachten bundelen, dat begint bij het bespreekbaar maken en samen met ouders en professionals bouwen aan duurzame veiligheid. Kindermishandeling is niet een eenmalige of op zichzelf staande gebeurtenis het vraagt om duurzame oplossingen en bij sommige gezinnen om meer inzet. Dat betekent niet dat we voor gezinnen oplossingen bedenken of aanbod op aanbod stapelen, maar dat we mét gezinnen meer gaan doen wat nodig is. Lichte hulp als dat volstaat, maar ook zo zwaar als nodig, écht maatwerk.`
Ontregeld stressysteem
De projectleider wijst er op dat men bij kindermishandeling vaak aan fysiek geweld denkt. “Maar het gaat ook om kinderen die verwaarloosd worden, getuige zijn van geweld of kinderen die voortdurende stress ervaren doordat hun ouders ernstige problemen hebben. Bij lang niet al deze kinderen zie je signalen die erop wijzen dat er sprake is van kindermishandeling.”
Dat neemt niet weg dat de gevolgen ervan op de korte maar ook de langere termijn groot zijn. “We weten dat het stresssysteem van deze kinderen ernstig ontregeld raakt en dat heeft gevolgen voor hun toekomst. Het is dan ook belangrijk dat we niet wachten, maar in actie komen en samen de veilige ontwikkeling van kinderen versterken.” Jongeren en ouders die zelf slachtoffer zijn (geweest) van mishandeling vertellen steeds vaker over hun ervaringen. “We kunnen als professionals veel van hen leren, ik ben heel blij dat in de Week tegen Kindermishandeling extra aandacht aan hun verhaal besteden.”
Verbind voor het kind
De Week tegen Kindermishandeling wordt jaarlijks georganiseerd om de aanpak van kindermishandeling te versterken. De Week vindt dit jaar plaats van 20 tot en met 26 november. Het thema van 2017 is ‘verbind voor het kind’. “In de Week doen we een beroep op de 1,2 miljoen professionals die een belangrijke rol hebben in het voorkomen en aanpakken van huiselijk geweld en kindermishandeling. Zij maken het verschil door in actie te komen als ze zich zorgen maken.”
Leer van elkaar
Actie ondernemen houdt volgens Volaart ook in elkaar opzoeken, advies vragen: dat gesprek mag veel vaker gevoerd worden. “Werk samen én in samenhang. Benut elkaars expertise en maak gebruik van de kennis en ervaring die er is. Leer van elkaar.” De Week helpt daar een handje bij door
professionals te verbinden en inspirerende voorbeelden te delen. “In de activiteiten van de week komen verbindingen tot stand doordat mensen elkaar ontmoeten en ervaring en expertise uitwisselen. Op die manier bouwen we samen verder aan de sterkste aanpak van kindermishandeling.”
Meer weten?
Alle informatie over de Week tegen Kindermishandeling staat op de projectwebsite.
Lezing en netwerkdiner
Tijdens de Week organiseert Vakblad Vroeg op woensdag 22 november en lezing over mishandeling en misbruik van baby’s en jonge kinderen. De lezing wordt verzorgd door Aafke Scharloo, gespecialiseerd in diagnostiek en behandeling na seksueel misbruik, mishandeling en trauma. >> Lees verder