Project realiseert buitenschoolse opvang voor KOPP/KVO-kinderen

0
564

Het welbevinden van KOPP/KVO-kinderen vergroten en de kans op (latere) psychische problemen of kindermishandeling verkleinen. Met dat doel voor ogen bieden tien gemeenten nu kinderopvang of buitenschoolse opvang (BSO) voor deze kinderen aan. Dit gebeurt in het kader van het Buitenshuis-project.

Het Buitenshuis-project is officieel van start gegaan. Het project richt zich op kinderen van ouders met psychische problemen of een verslaving en een onveilige thuissituatie.

Twee jaar opvang en begeleiding

De kinderen krijgen gedurende twee jaar kinderopvang of BSO aangeboden en voor oudere kinderen is er huiswerkbegeleiding of een vrijetijdsclub. Deze opvang wordt geboden door speciaal getrainde opvangmedewerkers. Daarnaast is er ook een getrainde ‘linking-pin’, een centrale persoon die zorgt voor afstemming tussen de betrokkenen rondom het gezin (bijvoorbeeld GGZ-behandelaar, ouder, kinderopvang, wijkteam, gemeente), en helpt met het zoeken naar oplossingen voor praktische problemen, zoals het halen en brengen van het kind.

Gezamenlijk project

Tien gemeenten zetten hun schouders onder dit innovatieve project, samen met het Trimbos-instituut en de landelijke coördinator ‘Kindcheck’. Ook Veilig Thuis (meldpunt huiselijk geweld), de volwassenen-GGZ, wijkteams en kinderopvang/BSO’s doen mee. VWS financiert het onderzoek en de ondersteuning door het Trimbos-instituut. De gemeenten kopen de kinderopvangplekken in en leveren de zorg. Kinderen uit KOPP/KVO-gezinnen komen voor deelname in aanmerking als ze zijn gemeld bij Veilig Thuis of tegen een melding aanzitten.

Aanhaken

Wilt u als gemeente nog aanhaken bij dit project? Dat kan! Aanmelding bij rzanden@trimbos.nl.

Bron: trimbos.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here