Kinderen met een tv op hun slaapkamer hebben meer kans op overgewicht dan kinderen zonder tv. Vooral bij meisjes speelt het wel of geen tv hebben een rol. Hoe langer zij televisie kijken, hoe groter de kans dat zij aankwamen. Ongeveer de helft van de zevenjarigen heeft een eigen tv op de slaapkamer.

Dat blijkt uit een Brits onderzoek bij 12.000 gezinnen waarvan RTLNieuws melding maakt.
Meisjes van zeven jaar die een tv hadden op hun kamer hadden 30 procent meer kans op overgewicht op hun elfde dan leeftijdgenootjes zonder tv. Jongens hadden 20 procent meer kans.  “Onze studie toont aan dat er een duidelijk verband is tussen het hebben van een tv in de slaapkamer van een jong kind en obesitas een paar jaar later”, zegt onderzoeker Anja Heilmann tegen de BBC.

Waarom een eigen tv leidt tot overgewicht, hebben de onderzoekers niet onderzocht. Ze vermoeden dat het komt omdat kinderen met tv minder slaap krijgen of snacken voor de tv.

De onderzoekers zeggen dat het van groot belang is dat ook de rol van smartphones en tablets wordt onderzocht bij obesitas bij kinderen. Ze vermoeden dat die apparaten ook de kans op overgewicht bij kinderen vergroot.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan