Voor een praktische en kindvriendelijke methode is het een mondvol: Pivotal Response Treatment, kortweg PRT. “De methode helpt je bij het versterken van de communicatieve vaardigheden van kinderen met autisme en bij kinderen met andere sociaal-communicatieve problemen”, verzekert dr. Iris van den Berk-Smeekens. “Centraal staat het actief opzetten van leermomenten.” Uitgangspunt vormen de (spel)interesses van het kind in alledaagse situaties. “Bijzonder daarbij is dat een robotje ondersteunend kan werken.”

Jonge kinderen leren van nature spelenderwijs allerlei vaardigheden. Een autismespectrumstoornis vormt hierbij vaak een belemmering. “Daarom richt de PRT-methode zich op het verbeteren van hun communicatieve vaardigheden”, legt Iris uit. “Dit gebeurt vooral door spelenderwijs het initiatief maken in het  contact te bevorderen. De technieken zijn in alledaagse situaties toepasbaar. Dit geldt voor zowel het behandelen van kinderen met autisme die nog niet praten als voor kinderen die dit wel doen maar bijvoorbeeld geen passende initiatieven nemen in het contact.”

Robotje

Dr. Iris van den Berk-Smeekens: “De inzet van een robotje kan van het effect van PRT versterken”

Een robotje kan als aanvulling dienen op de PRT . “We hebben binnen wetenschappelijk onderzoek gemerkt dat de inzet hiervan het effect van de PRT vergroot. Daarmee kun je makkelijk aansluiten bij de interesse van een kind. De ervaring leert dat dit kinderen extra motiveert om mee te doen. Een robotje kan daarnaast erg voorspelbaar worden geprogrammeerd, wat bijdraagt aan een veilige en effectieve leeromgeving.” Overigens staat de inzet van het robotje niet op zich, maar is het een aanvulling op de behandeling. “Zo moet er ook nog steeds aandacht zijn voor het bevorderen van communicatie van het kind binnen interacties met de ouders. Aanvullend worden ook ouders en leerkrachten/begeleiders getraind in het toepassen van de PRT-technieken.”

Kindvriendelijk

De afgelopen jaren is de methode met succes veelvuldig toegepast. “De ervaringen van zowel kinderen, ouders als behandelaren zijn vaak positief. Met name de inbedding in dagelijkse situaties sluit aan bij wat er nodig is voor individuele kinderen en gezinnen. Daar komt bij dat de technieken breed inzetbaar zijn. In het onderzoek merkten we dat kinderen het spel met zowel de ouder als met het robotje leuk vonden om te doen.” Ook blijkt uit de praktijk dat ouders het vaak prettig vinden om in een oudergroep getraind te worden in de PRT-technieken. “Te meer daar dit herkenning en leerervaringen van andere ouders met zich meebrengt.”

Overigens kan PRT ook worden ingezet voor kinderen met sociaal-communicatieve problemen zonder autisme, al is hiernaar nog weinig onderzoek gedaan. “De methode is namelijk enorm kindvriendelijk en praktisch. PRT is inzetbaar in een breed scala aan dagelijkse situaties en settings en voor een brede doelgroep.”

Toepassen in de praktijk

Over de inzet van PRT valt nog veel meer te vertellen. Daarom verzorgt Iris hierover op donderdagavond 14 september voor Vakblad Vroeg en IMH Nederland een webinar.

“Rode draad is de toepassing  van de methode bij het behandelen van jonge kinderen met autisme. Uiteraard zal ik daarbij ook ingaan op de rol die een robotje kan spelen. Met behulp van casuïstiek zal ik uitleggen hoe PRT praktisch toepasbaar is in een breed scala aan dagelijkse situaties. Daarbij zal ik aan de hand van videofragmenten de koppeling tussen theorie en praktijk verduidelijken.”

In het webinar richt Iris zich vooral op opvoeders, leerkrachten en professionals die werken met kinderen met autisme of kinderen met andere sociaal-communicatieve problemen. Daarnaast is het webinar interessant voor behandelaren die overwegen om technologische innovaties in te zetten als aanvulling op bestaande behandelingen.

Datum: donderdagavond 14 september van 19.30 – 21.00 uur (of later terugkijken)
Deelnameprijs: 29,95
Organisatie: IMH Nederland en Vakblad Vroeg


Naar de aanmeldpagina op de website van IMH Nederland >>

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan