Van Klein naar Groot. Onder deze titel blogt Melissa van Hoef over de gevolgen van haar vroeggeboorte en over leven als slechthorende met hoortoestellen. Melissa kwam met 27 weken ter wereld, nu 24 jaar geleden. Ze blogt hierover en is een van de gangmakers van Wereld Prematuren Dag in ons land. Een interview.

Foto: Melissa van Hoef

Jaarlijks vindt Wereld Prematuren Dag plaats op 17 november. Deze dag staat wereldwijd in het teken van te vroeggeboren, ziek geboren en te klein geboren kinderen. Dit gebeurt met aandacht voor hun ouders en voor de kinderen zelf op latere leeftijd.

Heb je in je vroege jeugd veel last gehad van je vroeggeboorte? En op welke manier?
“Zelf ben ik door mijn vroeggeboorte slechthorend geworden en maak ik in het dagelijks leven gebruik van hoortoestellen. Dit heeft zeker impact gehad op mijn jeugd maar ook nu nog, want bepaalde situaties zijn gewoon lastiger. Ik moet veel focussen om alle geluiden en prikkels te kunnen filteren en mee te krijgen. Maar doordat ik al vanaf mijn zesde jaar hoortoestellen draag weet ik niet beter. Ik ben er heel nuchter mee opgegroeid en thuis hebben we er nooit een geheim van gemaakt dat ik slechthorend ben. Het is wat het is en iedereen mag het zien. Mijn hoortoestellen zijn mijn sieraden.”

Waarom ben je over vroeggeboorte gaan bloggen?
Ik ben in 2018 met mijn blog gestart nadat het verhaal over mijn vroeggeboorte in het magazine van Care4Neo heeft gestaan. Hierop kwamen zoveel positieve reacties. Niet alleen van ouders, maar ook van anderen die zelf te vroeg geboren zijn. Daardoor ben ik mijn ervaringen gaan delen. Ik had nooit verwacht dat mijn blog zo groot zou gaan worden.”

Wat is je advies aan professionals rond het onderwerp premature geboorte?
Ik vind het belangrijk dat professionals meer te weten komen over wat een premature geboorte inhoudt. Bijvoorbeeld over de impact hiervan op latere leeftijd. Per prematuur geborene is dit verschillend, bij de een zijn de gevolgen enorm en bij de ander amper aanwezig. Maar bij welke klachten en symptomen dan ook is het wel van belang dat vroeggeboorte meegenomen wordt in de dossiers. Wanneer professionals denken dat het alleen maar op jonge leeftijd impact heeft dan is dit niet realistisch.”

Advertentie

Wat is voor jou het belang van Wereld Prematuren Dag?
“Ik vind het belangrijk dat er meer aandacht wordt besteed aan te vroeg geboren kinderen en hun ouders. Als je hier niet mee te maken krijgt, dan weet je niet wat die wereld inhoudt. Dat is jammer, want het kan zomaar ineens zijn dat je als professional of als ouder toch in die wereld belandt.”

Wat wil je professionals rond de zorg aan premature kinderen en hun ouders op het hart drukken?
“Wat ik professionals rond de zorg aan premature kinderen en hun ouders op het hart wil drukken, is dat ze zich realiseren dat het een heel zware en moeilijke periode is. Een rollercoaster. Het is belangrijk dat de professionals ouders laten praten. Ik raad ze ook aan deze situatie voor de ouders vast te leggen door middel van een dagboekje, foto’s en/of eventuele video’s. Zo kunnen ouders dit later nog eens nalezen/kijken.

Voor professionals vind ik het verder belangrijk dat de vroeggeboorte op een latere leeftijd niet vergeten wordt. Want ook als groter kind en als volwassene kan dit impact hebben op je leven. Na een ziekenhuisopname is het niet klaar!”

Van Klein naar Groot volgen:
www.facebook.com/vankleinnaargrootverhalen
www.instagram.com/vankleinnaargroot

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan