De ontwikkeling van een kind gaat met horten en stoten. Het hechtingsproces kan dan gemakkelijk eens uit de rails lopen. “De draad-methodiek is een hulpmiddel om die ontsporingen te duiden en bespreekbaar te maken”, vertelt Gerrit Vignero. “Centraal staat een gewone huis-tuin-en-keuken draad. Deze dient als metafoor voor de hechtingsband. Gaandeweg de ontwikkeling maakt de draad lussen of kan zelfs in de war raken. Dát zijn de momenten waarop zich problemen voordoen in de ontwikkeling van een kind. De methodiek helpt dan om op zoek te gaan naar de kwetsbare plekjes in de draad.”

Gerrit Vignero: “De draad helpt om inzicht te krijgen in moeilijk lopende situaties”

De meerwaarde heeft zich in de praktijk inmiddels bewezen. In eerste instantie heeft Vignero de draad dertien jaar geleden bedacht om het werken met personen met een verstandelijke beperking meer structuur te geven. “Al snel ontdekte ik dat dezelfde thema’s ook bruikbaar zijn bij kinderen zonder verstandelijke beperking.”

In het begin bestond de draad slechts uit een aantal termen. “Nu is het een heuse methodiek geworden die iedereen kan gebruiken. Er zijn ook tekeningen aan gekoppeld. Die kun je gewoon downloaden. Men kan er dus meteen mee aan de slag gaan. De basis van emotionele en sociale ontwikkeling heeft elke hulpverlener immers in z’n vingers. En wil men zich er meer in verdiepen, dan is er ook een methodisch handboek.” Voordeel is volgens hem dat je er laagdrempelig mee kunt werken, stap voor stap. “Het is geen wetenschappelijke taal.”

Eenvoudige begrippen

Naar ouders toe ontstaan door het hanteren van de draad ingangen om een betere afstemming met het kind te vinden. Niet in de laatste plaats omdat je stappen in het hechtingsproces herkenbaar zijn te maken aan de hand van een aantal eenvoudige begrippen. Zo staat ‘spoor’ voor voorspelbaarheid en ‘Poort’ voor hoe een kind vorm kan geven aan zijn emoties. “Met die eenvoudige begrippen kun je ouders helpen om iets uit te gaan proberen in hun opvoedingssituatie.”

AdvertentieVROEG-congres

Voor meer informatie over De draad van Gerrit Vignero, zie zijn site 

Drs. Gerrit Vignero (B) is orthopedagoog in MPC Terbank, een voorziening voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. Daarnaast is hij docent en houdt hij zich bezig met vorming rond ‘de draad tussen ouder en kind’ aan de hand van de boeken die
hij hierover heeft gepubliceerd.

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan