Ontwar kwetsbare momenten in het hechtingsproces

0
1412

De ontwikkeling van een kind gaat met horten en stoten. Het hechtingsproces kan dan gemakkelijk eens uit de rails lopen. “De draad-methodiek is een hulpmiddel om die ontsporingen te duiden en bespreekbaar te maken”, vertelt Gerrit Vignero. “Centraal staat een gewone huis-tuin-en-keuken draad. Deze dient als metafoor voor de hechtingsband. Gaandeweg de ontwikkeling maakt de draad lussen of kan zelfs in de war raken. Dát zijn de momenten waarop zich problemen voordoen in de ontwikkeling van een kind. De methodiek helpt dan om op zoek te gaan naar de kwetsbare plekjes in de draad.”

Gerrit Vignero: “De draad helpt om inzicht te krijgen in moeilijk lopende situaties”

De meerwaarde heeft zich in de praktijk inmiddels bewezen. In eerste instantie heeft Vignero de draad dertien jaar geleden bedacht om het werken met personen met een verstandelijke beperking meer structuur te geven. “Al snel ontdekte ik dat dezelfde thema’s ook bruikbaar zijn bij kinderen zonder verstandelijke beperking.”

In het begin bestond de draad slechts uit een aantal termen. “Nu is het een heuse methodiek geworden die iedereen kan gebruiken. Er zijn ook tekeningen aan gekoppeld. Die kun je gewoon downloaden. Men kan er dus meteen mee aan de slag gaan. De basis van emotionele en sociale ontwikkeling heeft elke hulpverlener immers in z’n vingers. En wil men zich er meer in verdiepen, dan is er ook een methodisch handboek.” Voordeel is volgens hem dat je er laagdrempelig mee kunt werken, stap voor stap. “Het is geen wetenschappelijke taal.”

Eenvoudige begrippen

Naar ouders toe ontstaan door het hanteren van de draad ingangen om een betere afstemming met het kind te vinden. Niet in de laatste plaats omdat je stappen in het hechtingsproces herkenbaar zijn te maken aan de hand van een aantal eenvoudige begrippen. Zo staat ‘spoor’ voor voorspelbaarheid en ‘Poort’ voor hoe een kind vorm kan geven aan zijn emoties. “Met die eenvoudige begrippen kun je ouders helpen om iets uit te gaan proberen in hun opvoedingssituatie.”

Handvatten

Over het model en de praktijkervaringen hiermee valt nog veel meer te vertellen. Dat doet Gerrit tijdens de 2021-editie van het jaarlijkse congres Vroegsignalering en Vroeghulp dat in februari online plaatsvindt. “Ik ga er vanuit dat de meeste deelnemers nog niet eerder met de methodiek van de draad in aanraking zijn geweest. Daarom ga ik de werkwijze eerst concreet tekenen op het bord. Aan de hand daarvan zal ik uitleg geven over het hoe en wat. Bijvoorbeeld hoe de draad zich tussen ouder en kind ontwikkelt. Maar ook wat belangrijke invalshoeken zijn voor professionals. Juist die geven namelijk handvatten om op vragen van ouders antwoord te kunnen geven. Dit zal ik larderen met voorbeelden die helpen het te begrijpen. Ook laat ik fragmentjes van filmpjes zien om een en ander te illustreren. Zo krijgt men feeling om er in de praktijk mee aan de slag te gaan.”

Programma online congres ‘Vroegsignalering en Vroeghulp >>

Drs. Gerrit Vignero (B) is orthopedagoog in MPC Terbank, een voorziening voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking. Daarnaast is hij docent en houdt hij zich bezig met vorming rond ‘de draad tussen ouder en kind’ aan de hand van de boeken die hij hierover heeft gepubliceerd.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here