Veel ouders hebben een baby of peuter met regulatieproblemen. Hoe daar mee om te gaan? Ook hulpverleners tasten vaak in het duister. Waar te beginnen? De uitingsvormen lopen immers sterk uiteen, van niet willen in- of doorslapen, moeilijk eten en ontroostbaar huilen tot hyperactiviteit of juist passiviteit. De multidisciplinaire benadering van kleine K aan de universiteit van Leuven biedt uitkomst, vertelt initiatiefnemer dr. Binu Singh. “Met onze aanpak boeken we opmerkelijke resultaten.” Op vrijdag 1 maart verzorgt Binu een gratis te volgen webinar over het succes van de werkwijze van kleine K. Een vooruitblik.

Dagziekenhuis kleine K ontvangt kinderen van 0 tot 6 jaar. Er is een afdeling voor baby’s en een afdeling voor kleuters. Wat is het geheim van de aanpak? “We bieden zorg op maat voor ontwikkelings- en opvoedingsproblemen binnen hun ontwikkeling”, vertelt kinder- en jeugdpsychiater en psychotherapeut Binu Singh. “Dit doen we steeds samen met ouders. Onze kracht is de integrale benadering.”

Rust en afstemming

Drie pijlers staan centraal in de multidisciplinaire diagnostiek en begeleiding van kleine K: het jonge kind, de ouder en de relatie tussen hen beiden. “We bieden in de eerste plaats ouders en kinderen een open huis aan. Dit doen we niet in een steriele ziekenhuisomgeving. In plaats daarvan vindt de hulp plaats in een huiselijke omgeving met een living, een badkamer, vier slaapkamers en een keuken. Dit nodigt ouders uit om samen met hun kindje rust en afstemming te vinden. Door die ruimtes bewegen zich vier of vijf ouders met hun kinderen samen met twee, drie of soms vier therapeuten.”

Binu Singh: “Onze kracht is de integrale benadering”

Waaier van activiteiten

De hulpverlening vindt plaats in twee groepen voor baby’s en eentje voor peuters. De gezinnen worden twee dagen per week ontvangen. “We voorzien in een waaier van activiteiten waarin rust en actieve momenten elkaar afwisselen. De focus bij alles wat we doen ligt op het versterken van de verbinding tussen kind en ouders. Tussendoor is er tijd voor spel, verzorging, voeding en slapen.”

AdvertentieVROEG-congres

Binnen de dagplanning trachten de hulpverleners zoveel mogelijk af te stemmen op het ritme van de baby´s en peuters.` Opmerkelijk is dat een groot deel van de dag uit activiteiten in groepsverband bestaat. Daarnaast worden de ouders en kinderen op maat ondersteund met een individueel aanbod. Dit bestaat bijvoorbeeld uit een Sherborne Samenspel, lichaamsgerichte traumatherapie, eet- of spelbegeleiding. Verder is er een dag voor de ouders zonder hun kinderen en is er tijd voor een individuele sessie met de trajectbegeleider of een andere therapeut.  

Van diagnose naar behandeling

Gestart wordt altijd met een diagnostische fase. “In die periode nemen we de tijd om elkaar te leren kennen en vinden er verkennende gesprekken, observaties en onderzoeken plaats. Hierna volgt een bespreking binnen het team. Tot slot vindt er een integratiegesprek met de ouders plaats. Hierin bespreken we de diagnose en de verdere behandeling.” Dan start een therapeutische fase. “Hierin voeren we in nauw overleg met de ouders het behandelplan uit.”

Gratis webinar

Binu vindt het belangrijk dat de meerwaarde aanpak van de dagbehandeling meer bekendheid krijgt. Daarom verzorgt zij op vrijdag 1 maart van 13.00-14.00 uur voor Vakblad Vroeg en IMH Nederland een gratis webinar. “Ik zal dan praktijkgericht vertellen over ons programma en wat hiervan de succesfactoren zijn. De kracht is denk ik dat we vooral gebruik maken van combinaties van bestaande interventies die al klinisch bewezen zijn. Ik noem dit wel connected care. In dat combineren zit echt de kracht. Ik hoop dat ik de deelnemers kan inspireren om wat ik vertel direct te vertalen naar hun eigen werkvloer.”

Het webinar is inmiddels vol, maar je kunt je wel opgeven om een link naar het opgenomen webinar te ontvangen, uiteraard ook gratis

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieRINO Groep
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan