Het zesde levensjaar is een belangrijke periode in de emotionele en cognitieve ontwikkeling. Vanaf dat moment zijn kinderen blijkbaar bereid om iets op te offeren in het belang van rechtvaardigheid.

Dat blijkt uit onderzoek onder zowel kinderen als chimpansees. Onderzoekers stelden hen voor aan een individu dat voedsel of speelgoed met hen deelde. Ook kregen de kinderen en chimpansees te maken met individuen die dat niet deden en deze werden vervolgens gestraft. De kinderen en chimpansees konden ervoor kiezen om toe te kijken terwijl dat gebeurde, door in het geval van kinderen bijvoorbeeld stickers af te geven.

Twee conclusies

Uit het onderzoek blijkt dat de chimpansees en zesjarige kinderen – maar niet de vier- en vijfjarige kinderen – veel sterker geneigd waren om toe te kijken als het asociale individu – dat niet wilde delen – werd gestraft dan wanneer het sociale individu straf kreeg.

Volgens de onderzoekers kunnen we uit deze studie twee belangrijke conclusies trekken. Allereerst blijkt het zesde levensjaar een belangrijke periode in de emotionele en cognitieve ontwikkeling te zijn. Vanaf dat moment zijn kinderen blijkbaar bereid om iets op te offeren in het belang van rechtvaardigheid.

Daarnaast kunnen we uit dit onderzoek afleiden dat ook chimpansees bereid zijn om iets op te geven om er getuige van te zijn dat het recht zegeviert. En dat suggereert weer dat deze strategie – die een eerlijke samenwerking mogelijk maakt en in stand houdt – al vroeg in onze evolutionaire geschiedenis is ontstaan.

Preschool children and chimpanzees incur costs to watch punishment of antisocial others

Bronnen: cbs.mpg.descientias.nl 

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan