Sporten tijdens zwangerschap bevordert motoriek baby

0
1120

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap drie keer per week sporten, krijgen baby’s die zich motorisch iets sneller ontwikkelen. Het effect was bij de meisjes groter dan bij de jongens.

Dat blijkt uit een studie, gepubliceerd in Medicine & Science in Sports & Exercise, waarover nieuwsvoordietisten.nl bericht. De onderzoekers vormden een onderzoeksgroep van 71 zwangere vrouwen. De helft van de groep kreeg een trainingsprogramma, de andere groep fungeerde als controlegroep. Het trainingsprogramma bestond uit drie keer per week een sportsessie van 50 minuten, begeleid door de onderzoekers. De deelnemers jogden, liepen in stevig tempo, fietsten op een hometrainer of deden mee aan een aerobicsles.

Resultaten

De sportsessies werden aangepast aan de duur van de zwangerschap en het comfort en mogelijkheden van de vrouwen, en de sessies gingen door tot aan de geboorte. Alle deelnemende vrouwen kregen een gezonde baby van normaal gewicht. Een maand na de geboorte kregen de baby’s een fysieke test. De onderzoekers keken bijvoorbeeld hoe ze hun hoofd rechtop hielden, een vuistje maakten, omrolden en hun armen en benen bewogen. De baby’s van de moeders uit de sportgroep presteerden beter op de test. Hun motoriek bleek iets verder ontwikkeld dan die van de baby’s uit de controlegroep. Deze voordelen waren vooral opmerkelijk bij meisjes, die op deze leeftijd meestal iets achterlopen op jongens.

Geen van deze variaties waren opvallend. Elke baby was gezond, met een normale motorische ontwikkeling. Maar de baby’s die mee hadden gestuiterd terwijl hun moeders jogden of dansten, liepen de anderen een beetje voor in hun vermogen om te grijpen en te beheersen hoe ze rolden.

Thuissituatie

Beweging tijdens de zwangerschap lijkt dus gunstig voor de motorische ontwikkeling van de baby. De onderzoekers keken echter niet naar de thuissituatie en de rol van de moeders. Mogelijk waren de “actieve moeders” ook actiever in hun interactie met hun baby en stimuleerden ze hen meer.

Meer bewijs

Het onderzoek sluit aan bij eerder onderzoek, waarin werd gevonden dat het hart van pasgeborenen sterker was als de moeder had gesport tijdens de zwangerschap. Mogelijk varieert de hartslag van de baby ook tijdens het sporten en ‘trainen’ ze zo tijdens de zwangerschap al hun hart. Ook is eerder aangetoond dat verminderde coördinatie en motoriek tijdens de eerste jaren een risicofactor is voor inactiviteit en obesitas tijdens puberteit en volwassenheid.

Effects of Aerobic Exercise during Pregnancy on 1-Month Infant Neuromotor Skills >

Bronnen: NY Times/nieuwsvoordietisten.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here