Veel motorische problemen bij baby’s worden (te) laat geconstateerd. Om dit te kunnen tackelen, is er nu een kalender die ouders elke dag kennis en tips geeft: baby.skills. Bovendien krijgen ouders tips over simpele oefeningen om problemen in de kiem te smoren en te verhelpen.

Kinderfysiotherapeut Nienke Bergsma ziet dat ouders vaak veel te laat aan de bel trekken. Simpelweg omdat ze over te weinig kennis beschikken, terwijl probleempreventie en tijdig bijsturen zoveel ellende kunnen voorkomen. Hiervoor ontwikkelde ze de baby.skills-kalender om ouders te helpen bij, en mee te nemen in de motorische ontwikkeling van hun baby, van dag één tot het moment dat ze zelfstandig lopen. Alsof ze bij hen thuis op de commode zit en tips en informatie geeft. Op deze manier monitoren ouders als vanzelf de motorische vaardigheden van hun baby en kunnen problemen voorkomen worden. Problemen als voorkeurshouding, iets wat bij 80% van de baby’s voorkomt en één van de risico’s die met haar methode voorkomen kan worden. Want zo’n voorkeurshouding wil je liever niet: het gevolg kan een afplatting van de schedel en scheefstand van de oortjes zijn.

Toegankelijke informatie thuis

De baby.skills-kalender, met elke dag een tip, een beetje theorie, een weetje of een oefening, helpt ook bij het vroegtijdig signaleren en ondervangen van een voorkeurshouding, het tijdig opmerken van een reflux en het achterblijven van motorische vaardigheden.

Eenvoudige oefeningen helpen de ontwikkeling bij te sturen en trammelant te voorkomen. Het idee: iedere ouder of begeleider zelf ook motorisch expert te maken, zodat problemen voorkomen of eerder genezen kunnen worden.

B2B

De baby.skills-methode wordt al gehanteerd door Kindergarden (met 57 vestigingen in Nederland). Nienke Bergsma traint daar de pedagogisch medewerkers en verzorgt ouderavonden om haar methode over te brengen. Het idee is om uiteindelijk iedereen die met baby’s werkt te trainen in deze methode. Hiervoor is een speciaal train-de-trainer-programma verder in ontwikkeling.

Meer weten?

Op de site en op het Instagram-account zijn begeleidende video’s en blogs te zien.

www.baby-skills.com

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan