Pivotal Response Treatment (PRT). Wellicht een wat ingewikkelde naam voor een praktische methode voor het behandelen van autisme. Een robotje speelt hierin een sleutelrol. Iris van den Berk-Smeekens is gepromoveerd op onderzoek naar de meerwaarde van de behandeling. In een webinar op donderdagavond 14 september vertelt Iris hoe je de methode kunt toepassen bij het behandelen van jonge kinderen met autisme. 

Ja ik doe mee aan dit webinar >>

Van nature nemen kinderen van jongs af aan veel initiatieven om contact met anderen te maken. Hierdoor leren ze spelenderwijs vaardigheden zoals oogcontact maken, taal gebruiken, imiteren, gespreksvaardigheden, emoties herkennen, enzovoort. Kinderen met autisme of taalproblemen hebben hier moeite mee. Dit vergroot de kans dat  ze veel natuurlijke leermomenten missen. De beperkte motivatie om zich tot anderen te richten wordt bij hen gezien als kernprobleem.

Effectieve behandelmethode

Pivotal Response Treatment, kortweg PRT is een effectieve behandelmethode voor het verbeteren van de communicatieve vaardigheden bij kinderen met autisme. “Centraal staat het stimuleren van initiatief nemen in het contact maken”, vertelt Iris. “Bijzonder is dat daarbij gebruik wordt gemaakt van een robotje. Het is steeds belangrijk om aan te blijven sluiten bij wat het kind en gezin motiveert enerzijds en dat het aansluit bij een evidence-based behandelmethode anderzijds. Dat kan door het inpassen van dergelijke innovaties in behandelmethodes. Voor jonge kinderen met autisme is de inzet van een robotje veelbelovend in het versterken van het effect van PRT. Belangrijk is bovendien om de behandeling toe te passen in alledaagse situaties.”

Met het oog op dit laatste raadt Iris aan om ouders, begeleiders, leerkrachten en andere opvoeders erbij te betrekken. Ook benadrukt zij dat voor het uiteindelijke succes van de behandeling ook oudertraining noodzakelijk is. “Dit kan zowel individueel als groepsgewijs gebeuren.” 

Insteek webinar

PRT is zo’n twintig jaar geleden in ons land geïntroduceerd. Sindsdien hebben al veel ouders kennisgemaakt met deze methode en zijn er ruim 250 hulpverleners opgeleid in de PRT. In het webinar neemt Iris je mee in de huidige stand van zaken betreffende wetenschappelijk onderzoek en innovaties in deze behandeling. Daarbij zal ze expliciet uitleggen hoe bij kinderen tussen de 3 en 8 jaar met autisme een robotje binnen PRT is in te zetten. “In het webinar spreek ik zowel vanuit de klinische praktijk binnen de specialistische jeugd ggz als wat er aan wetenschappelijk onderzoek naar deze behandelmethode bekend is. Daarbij richt ik mij vooral op professionals en andere betrokken die werken met jonge kinderen met ASS en/of sociale communicatieproblemen. De koppeling tussen theorie en praktijk leg ik door het laten zien van videofragmenten en het bespreken van casussen uit de klinische praktijk.”

Dr. Iris van den Berk-Smeekens is werkzaam als orthopedagoog binnen het Centrum Jonge Kind van Karakter. In 2021 is zij gepromoveerd op haar proefschrift getiteld ‘Pivotal Response Treatment and the use of robotics for children with autism’. Naast haar werk als behandelaar werkt ze als senior onderzoeker met de focus op innovaties in behandeling voor kinderen met autisme en andere ontwikkelingsstoornissen.

Ja ik doe mee aan dit webinar >>

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar.

Ontdek ons Vroeg-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 30,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

"*" geeft vereiste velden aan