Veel kinderen met autisme hebben problemen met hun sociaal-communicatieve vaardigheden. Pivotal Response Treatment  is voor hen de meest effectieve behandeling. De inzet van een robotje zorgt voor de grootste verbetering bij jonge kinderen.

Pivotal Response Treatment (PRT)  is gericht op het stimuleren van sociaal-communicatieve vaardigheden, zoals vragen leren stellen, opmerkingen maken en leren hoe je het gesprek met anderen kan aangaan. Bij Karakter is onderzocht of PRT effectief is bij verschillende leeftijdsgroepen en of de inzet van een robot van toegevoegde waarde is.

Robot van meerwaarde

Voor alle groepen werd na behandeling – PRT of andere reguliere behandeling – een verbetering gezien in de sociaal-communicatieve vaardigheden. Voor jonge kinderen trad de grootste verbetering op na PRT met inzet van een robotje. Deze kinderen gaven aan het robotje over het algemeen leuk te vinden, met name de bewegingen en stem van de robot en de spelletjes met de robot. Ouders gaven aan de inzet van de robot over het algemeen van meerwaarde te vinden. Een verbeterpunt is dat de robot soms traag reageert, en dat de spelletjes meer mogen worden uitgebreid.

Schoolgaande kinderen

Voor de schoolgaande kinderen en jongeren was de grootste verbetering te zien na PRT in vergelijking met andere reguliere behandelingen. Motivatie voor het verbeteren van sociaal-communicatieve vaardigheden is voor deze doelgroep wel extra van belang.

Advertentie

Meest effectieve behandeling

Deze resultaten laten zien dat voor het behandelen van autisme PRT het meest effectief lijkt te zijn om de sociale communicatie te verbeteren. Bij jonge kinderen is daarnaast de inzet van een robotje in de PRT veelbelovend. Om dit inzicht verder te vergroten is meer onderzoek nodig naar welke onderdelen van de behandeling effectief zijn voor welke groepen kinderen. Binnen het Centrum Jonge Kind van Karakter UC loopt er nu nog een onderzoek naar PRT voor jonge kinderen met autisme, waarbij de meerwaarde van een oudergroep wordt onderzocht.

Over het onderzoek

Er zijn twee grote studies uitgevoerd: het PicASSo-project en het DAVINCI-project. Binnen het PicASSo-project is PRT, met en zonder inzet van een robotje, in vergelijking met andere reguliere behandelingen onderzocht bij jonge kinderen van 3 t/m 8 jaar. Binnen het DAVINCI-project is onderzoek gedaan naar PRT in vergelijking met andere behandelingen bij schoolgaande kinderen en jongeren van 9 t/m 15 jaar. Reguliere behandelingen binnen deze projecten bestond onder meer uit ouderbegeleiding, gezinsbehandeling, sociale vaardigheidstraining en medicatie. In totaal hebben 117 kinderen en hun ouders een van beide onderzoeken afgerond.

Meer weten?

Voor meer details en uitkomsten van de PicASSo- en DAVINCI-onderzoeken, neem contact op met Iris van den Berk-Smeekens, via i.smeekens@karakter.com of Manon de Korte, via m.dekorte@karakter.com

Bron: karakter.com

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan