Zijn er zorgen over de ontwikkeling van een kind, dan is goed contact met ouders van groot belang. Dit geldt zeker voor de eerste jaren van het ouderschap. Wat zijn dan aandachtspunten voor jou als professional?

Als je met jonge kinderen werkt, heb je vanzelfsprekend ook met de ouders te maken. Dit is niet altijd even makkelijk en kan soms zelfs pijn in je buik veroorzaken. Je krijgt immers ouders voor je die heel verschillend zijn. Zijn er zorgen over de ontwikkeling van een kind, dan is goed contact met ouders helemaal van groot belang. Je wilt immers een goede (behandel)relatie met hen. Hoe krijg je dit voor elkaar, ook als een ouder licht verstandelijk beperkt is of autistisch of een verslaving of een psychiatrische stoornis heeft? Wat zijn aandachtspunten voor jou als professional?

Tijdens het congres ‘Goed contact met prille ouders’ stonden we hier samen met deskundigen uit de praktijk bij stil. Na drie inleidende presentaties, volgden vier verschillende deelsessies. Hieronder staan alle interviews die we met de sprekers hadden op een rijtje

Interviews

Drs. Miranda van den Akker: Aansluiting vinden en houden met jonge ouders
Ouders hebben wensen, dromen en verwachtingen van henzelf als ouder en van hun kind. Vrijwel altijd hebben zij het beste met hun kind voor. Ook hulpverleners hebben verwachtingen van de ouders en wensen voor het kind. De weerbarstige praktijk vraagt om goede aansluiting bij de ouder. In deze presentatie wordt hierover gereflecteerd middels theorie, onderzoek en praktijkvoorbeelden.

Miranda van den Akker: “Oudersensitief werken met jonge kinderen versterkt resultaat hulpverlening”

Bob de Raadt: Vaders doen ertoe tijdens de eerste 1000 dagen
Meer en meer wordt de meerwaarde duidelijk van het betrekken van vaders bij de zorg aan het ongeboren en jonge kind. Helaas is hier in de praktijk nog slechts mondjesmaat aandacht voor. Bob de Raadt is al jarenlang pleitbezorger voor meer oog voor vaders in het zorglandschap. In zijn presentatie vertelt hij over het belang hiervan en geeft hij informatie over de vele mogelijkheden hiertoe.

Bob de Raadt: “Haal vaders tijdens eerste 1000 dagen van zijspoor af!”

Nicky van Havere: Childproof ouderschap bestaat niet
Het gebeurt regelmatig dat jongvolwassenen met psychische klachten zélf moeder of vader worden. De maatschappij kijkt dan vaak heel anders toe op hun ouderschap. Valkuil is dat cliënten hierdoor worden benaderd als een ‘overbezorgde’, ‘mentaal labiele’ of ‘onbetrokken’ ouder. De complexiteit van interacties tussen kinderen, ouders en de buitenwereld raakt daarmee uit het oog verloren. “Het is helpend wanneer professionals zich kunnen inbeelden dat een ander ouderschap dan de norm ook als okee kan worden beleefd, zowel door ouders als kinderen.”

Nicky van Havere:“Psychische klachten leiden niet per definitie tot falend ouderschap”

Hilmar Bijma: Werken met (aanstaande) ouders met veel stress 
Een psychiatrische aandoening, voorgeschiedenis van (kinderlijk) trauma c.q. verwaarlozing of ernstige stress bij (aanstaande) ouders kan invloed hebben op de omgeving waarbinnen een kind zich foetaal of op kinderleeftijd ontwikkelt. In deze presentatie bespreekt Hilmar Bijma, vanuit theorie en praktijk, op welke manier je met hen tijdens zwangerschap of pril ouderschap een relatie aan kunt gaan. Met geïntegreerde zorg en een authentieke menselijke benadering kun je veel voor deze doelgroep betekenen. Je gaat naar huis met een aantal concrete handvatten waarmee je direct in de praktijk mee aan de slag kunt.

Hilmar Bijma:“Oog voor trauma tijdens eerste 1000 dagen helpt jonge kind vooruit”

Dr. Marja W. Hodes: Wat werkt voor ouders met een LVB?
Ouders met een verstandelijke beperking vormen een kwetsbare groep. Er komt veel op hen af en er wordt veel van hen gevraagd. Hoe benader je deze ouders op een respectvolle wijze en krijg je een goede werkrelatie met hen? En wat zijn effectieve manieren om hen te ondersteunen? Marja zal deze presentatie samen met een ervaringsdeskundige ouder – Fiona – verzorgen. Je hoort onder meer het indrukwekkende verhaal van Fiona dat veel eye-openers en aangrijpingspunten voor de praktijk bevat.

Marja Hodes:“Verstandelijke beperking staat goed ouderschap niet in de weg”

Drs. Lisa Snip:  Contact maken en behouden met ouders met autisme
Hoe maak je contact met ouders met autisme, wat helpt en wat helpt niet? Wat is hierover bekend vanuit de wetenschap wat zijn de ervaringen van kinderen van ouders met deze stoornis? En hoe zijn de theorieën over autisme te gebruiken in het kijken naar ouderschap? Welke hulpmiddelen zijn bruikbaar? In deze bijdrage geven ouders met autisme via aansprekende video’s tips aan hulpverleners.

Lisa Snip:“Omgaan met ouders met autisme witte vlek voor professionals”

José Koster: Ouder en kind stevig op de plek met behulp van een Individuele Opvoedopstelling
Soms kan het flink stormen in een gezin met jonge kinderen: slapeloze nachten, een onrustig samengesteld gezin. Een Individuele Opvoedopstelling helpt om – soms zelfs in één sessie – zicht te krijgen op de dynamieken die hardnekkige patronen in stand houden. Al snel wordt zo helder wat de oorzaak is van opvoedproblemen. Niet praten over, maar ervaren is de sleutel. José laat in haar presentatie zien en ervaren wat de kracht is van deze methodiek.

José Koster:“Een individuele Opvoedopstelling zet ouders in hun kracht”

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan