Shantala Babymassage Individueel combineert babymassage en opvoedadvies in drie huisbezoeken door gecertificeerde jeugdverpleegkundigen. De interventie is veelbelovend als laagdrempelige ondersteuning in de eerste 1000 dagen. De aanmelding en uitvoering van de interventie vinden plaats binnen de jeugdgezondheidszorg (JGZ).

Het doel van Shantala Babymassage Individueel is het bevorderen van een veilige gehechtheidsrelatie tussen ouder en kind. Dit gebeurt door de sensitiviteit van de ouder te vergroten, (effecten van) stress te verminderen en het opvoedcompetentiegevoel te versterken.

Tijdens gemiddeld drie individuele huisbezoeken leert de jeugdverpleegkundige babymassagetechnieken aan de ouder. Daarnaast bespreken zij verschillende thema’s rondom opvoeding en babyverzorging, waaronder huilen en basiscommunicatie met de baby. Daarnaast is er ruimte voor het bespreken van vragen en zorgen van de ouder.

Individuele interventie

Van oorsprong komt Shantala Babymassage uit India, waar deze totale lichaamsmassage onderdeel is van de dagelijkse lichaamsverzorging van een baby. Sinds 1990 wordt een aangepaste vorm van deze massagetechniek toegepast in Nederland. Verschillende JGZ-organisaties hebben de interventie gaandeweg geïntegreerd binnen hun werkwijze.

Oorspronkelijk werd babymassage in groepsverband aangeboden. Gaandeweg bleek echter dat juist de ouders en baby’s die mogelijk het meeste profijt zouden hebben van de interventie weinig deelnamen of voortijdig afhaakten. CJG Rijnmond heeft deze vorm van babymassage daarom doorontwikkeld tot een individuele interventie, die meestal bij de ouder thuis gegeven wordt.

Advertentie

Goed onderbouwd

De interventie is als ‘theoretisch goed onderbouwd’ erkend in de Nederlandse interventiedatabank. Ook de praktijkervaringen van deelnemende ouders en docenten zijn zeer positief.

Van 2020 tot 2024 vindt onderzoek plaats naar de effectiviteit en het proces van de interventie. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door TNO en het Radboudumc, in samenwerking met een aantal JGZ organisaties en wordt gesubsidieerd door ZonMw. In de loop van 2024 zullen de resultaten bekend worden.

Meer weten?

Via deze link vind je praktische informatie over de interventie. Daarnaast is uitgebreide informatie beschikbaar in de Nederlandse interventiedatabank. Deze interventie is ook terug te vinden in de NCJ interventiebibliotheek.

Bron: ncj.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan