Recensie ‘Aanraken: Een levensbehoefte’ door Mariëtte van Mackelenbergh, 

Dit makkelijk te lezen boek geeft op een speelse manier aan hoe je door middel van aanraken kinderen in een rustige gemoedstoestand kunt brengen. Belangrijk, want baby’s die niet worden aangeraakt gedijen niet. Peuters spelen intensiever en geconcentreerder als ze regelmatig gemasseerd worden. In groepen waar men elkaar dagelijks op een speelse manier aanraakt, heerst meer verbondenheid en wordt niet of nauwelijks gepest.

De auteur, Marijke Sluijter, heeft jarenlange ervaring in het onderwijs aan kleuters en oudere kinderen, waarbij met name massage en het aanraken van elkaar centraal staan. Door haar eigen kinderen leerde ze hoe belangrijk fysieke nabijheid en massage is. Halverwege de jaren ‘80 startte zij met het geven van lessen babymassage, iets dat in die tijd heel vooruitstrevend was. Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat tijdens het aanraken oxytocine, het gelukshormoon vrijkomt. Het is heilzaam en rustgevend. Prematuren die regelmatig gemasseerd worden, groeien zelfs 47% harder ten opzichte van niet gemasseerderde leeftijdgenootjes.

Stilstaan bij de ontwikkelingsfase

Het boek leidt je door de ontwikkelingsfases van het kind. Op ongedwongen speelse wijze kun je hiermee aan de slag, waarbij plezier en ontspanning centraal staan. De spelletjes zijn makkelijk uit te voeren terwijl er ondertussen veel bij de kinderen onderling gebeurt qua verbondenheid.

Elke leeftijdsperiode heeft een thema met talloze spelvormen zoals:

– 0 -2 jaar: Huidstimulatie.
– 2-3 jaar: Voorzichtig zijn met elkaar.
– 3-5 jaar: Aanraken is kinderspel.
– 6-8 jaar: Ik leer met heel mijn lijf.
– 8-10 jaar: Ik ga zorgzaam met je om.
– 10-12 jaar: Respect voor seksualiteit.
– 12 jaar en ouder: Gesprekssuggesties voor pubers.

De spelvormen die bij de verschillende ontwikkelingsfases worden aanbevolen variëren van het individueel geven van babymassage, het zachtjes elkaar handjes wassen tot groepsgewijze spelletjes zoals ‘schuitje varen, theetje drinken’ en ‘de cirkel van vertrouwen’.

Betrek ouders

De auteur vertelt dat het erg belangrijk is om zorgvuldig te werk te gaan zodra je hier doelgericht mee wilt gaan starten. Het betrekken van de ouders hierbij is de eerste stap. Alle ouders en kinderen hebben immers een ander pad om te leren hiermee om te gaan; vanzelfsprekend kan het spel van aanraken hierop worden aangepast.

Uitdaging

Nu elkaar aanraken jammer genoeg momenteel niet meer vanzelfsprekend is vanwege de maatregelen rondom corona, is het een mooie uitdaging om toch alle mogelijkheden die je kunt bedenken uit te proberen. Dit leuke praktische boek zal je hierbij zeker helpen en inspireren. Achterin vind je een lijst met opleidingen en materialen die je stimuleren om je in dit onderwerp verder te verdiepen.

Aanraken: een levensbehoefte >

Marëtte van Mackelenbergh  is docent babymassage voor prematuren en kinderen met ontwikkelingsproblemen. Zij heeft jarenlange ervaring als pedagogisch hulpverlener en NIDCAPconsulent op een couveuseafdeling in een topklinisch ziekenhuis. Ze is inmiddels met pensioen.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan