Recensie ‘Oskar’ door Veronique Erkens

Oskar is een prentenboek voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 8 jaar met in de hoofdrol een hertje. Allerlei emoties en spanningen vinden in zijn gedrag een uitweg. Dit prentenboek draagt geweldig bij aan een positieve en hechte band tussen kinderen en hun ouders. Het is ook zeker aan te bevelen aan therapeuten die werken met gezinnen, kinderen en hun ouders.

Het hertje uit dit boek komt gaandeweg in verschillende situaties terecht waarin het diverse reacties ervaart. Deze passen binnen de overlevingsreacties vechten, vluchten en bevriezen. Hij wordt daarbij ondersteund door de wijze uil. Deze brengt hem weer terug in verbinding met zijn moeder.

De auteurs, Eveline Speel en Christiaan Helmig, hebben als doel dat ouders en kinderen samen kunnen lezen over wat spanningen doen met je lijf en je brein. De onderliggende rode draad vormt het concept van de Window of Tolerance van Daniel Siegel. Dit ‘raampje’ verklaart overlevingsreacties op heftige spanningen.

Het is een prachtig boek om samen te lezen en samen over te praten. Plus om elkaar beter te begrijpen en met elkaar in verbinding te blijven. ‘Oskar’ is op een mooie wijze vormgegeven en bevat geweldige tekeningen. Het boek is zowel bruikbaar binnen het gezin als in een therapeutische setting.

Oskar >>

Veronique Erkens-Waucomont is klinisch psycholoog en psychotherapeut Kind & Jeugd. Zij is werkzaam als zelfstandige binnen Basic Trust – Psychotherapiepraktijk De Vlinder. Hier behandelt Veronique met name ouders en kinderen waarbij sprake is van hechtings- en traumagerelateerde problematiek.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan