Bij zwangere vrouwen die een geschiedenis hebben van depressie beschermt een preventieve behandeling met antidepressiva niet per se tegen het ontwikkelen van een postpartum depressie. Het stellen van vragen over dagelijkse activiteiten, met name over werk, is veel effectiever. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Californië in Los Angeles.

Twintig procent van de volwassen vrouwen ervaart op enig moment in haar leven een episode van depressie. Vrouwen met een depressive in hun voorgeschiedenis zijn bijzonder kwetsbaar voor depressie na de bevalling. De onderzoekers merkten dat er een gebrek aan data bestaat die kan voorspellen of een vrouw met depressie in haar voorgeschiedenis een postpartum depressie krijgt, ook als ze vlak voor en tijdens de zwangerschap niet depressief is.

Aanpak onderzoek
Van april 2003 tot maart 2009, worven onderzoekers 343 zwangere vrouwen die tijdens hun zwangerschap niet leden aan depressie, maar wel ergens in de tijd daarvoor. Vrouwen met een bipolaire stoornis, schizofrenie of verslavingsproblemen werden niet in het onderzoek opgenomen. De deelnemers waren tussen de 12 en 36 weken zwanger bij het begin van de studie. Een psychiater beoordeelde ten minste twee keer de gemoedstoestand van elke vrouw en de psychotrope medicatie: een keer binnen 60 dagen voordat de vrouw was uitgerekend en een keer binnen 60 dagen na de bevalling. De onderzoekers gebruikten daarbij gestructureerde klinische interviews met vragen over activiteiten en problemen met betrekking tot werk, slapeloosheid en suïcidale gedachten.

Bevindingen
In tegenstelling tot eerdere studies, ontdekten de UCLA dat bij vrouwen die een depressieve stoornis hadden in hun verleden, maar die niet depressief waren toen ze zwanger werden, zo’n 11 procent een postpartum depressie ontwikkelde. Een cijfer dat beduidend lager ligt dan de 25 tot 40 procent uit eerdere onderzoeken. Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat op voorhand preventief voorschrijven van antidepressiva voor deze vrouwen geen invloed had op het risico tot het ontwikkelen van postpartum depressiviteit. Daarentegen bleken de klinische interviews  over werkzaamheden, slapeloosheid en suïcidaliteit een betere voorspeller.

Klinische interviews
De onderzoeksbevindingen suggereren dat klinische interviews artsen op het spoor kunnen zetten van vrouwen die een groter risico lopen op een postpartumdepressie. Deze vrouwen zouden, aldus de onderzoekers, goed kunnen profiteren van gesprekken met een psychiater na de bevalling.

Clinical interviews effective in predicting postpartum depression

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan