Panklare informatie over Infant Mental Health is nu overzichtelijk gebundeld in één boekje getiteld ‘IHM in een notendop’. Het boekje, als pdf-bestand gratis verkrijgbaar, is buitengewoon enthousiast ontvangen. Auteur is Jolanda van Saane, toegepast psycholoog, gespecialiseerd therapeut en, sinds kort, IMH-consulent. In een blog voor Vakblad Vroeg vertelt Jolanda over de totstandkoming en inhoud.
IMH in een notendop
November vorig jaar haalde ik het certificaat van IMH-consulent. Ik heb genoten van de opleiding. Als eindopdracht maakte ik een boekje getiteld ‘IMH in een notendop’. Het doel was om kort en krachtig de belangrijkste IMH-modellen te omschrijven, zoals ‘The motherhood constellation’, ‘De drie baby’s’ en ‘The ghosts in the nursersy’. Dit boekje moest een hulpmiddel worden voor collega’s binnen ons IMH-team bij De Opvoedpoli Zoetermeer. Gaandeweg groeide mijn enthousiasme en daarmee ook het aantal hoofdstukjes. Mijn collega’s reageerden positief. Ik voegde nog wat informatie toe over diagnostiek (FEAS, EAS en DC 0-5) en een paar behandelmethodieken. Vervolgens koppelde ik de informatie aan twee korte verhaaltjes die uit het leven zijn gegrepen.
Begin dit jaar kwam het boekje uit onder de titel ‘IMH in een notendop’. Hierin neem ik de lezer in 19 hoofdstukjes en aan de hand van twee verhaaltjes mee in het IMH-gedachtengoed en de verschillende modellen.Omdat mijn collega’s zo enthousiast waren, zette ik half januari een berichtje op Linkedin. Want dacht ik, als mijn collega’s het een fijn boekje vinden, zijn er misschien ook wel een paar andere mensen die het willen ontvangen. Wat er toen gebeurde had ik nooit verwacht. De berichten van hulpverleners uit heel Nederland stroomden binnen, variërend van kraamverzorgenden en kinderartsen, -diëtisten en -logopedisten tot IMH-specialisten en -consulenten. Allemaal wilden ze het graag ontvangen. In een maand tijd heeft het bericht al meer dan 28.000 weergaven. Velen hebben inmiddels het boekje ontvangen en lieten me weten dat het een heldere en mooie beschrijving is van het IMH-gedachtengoed.
Je vraagt je misschien af of je IMH wel in een notendop kunt samenvatten. Het antwoord is eigenlijk nee. Ik denk dat IMH als het ware in je genen moet gaan zitten. Dat lukt natuurlijk niet als je alleen erover leest. Maar het boekje kan hulpverleners wel inspireren om zich verder te scholen of om ouders met jonge kinderen eerder en sneller door te verwijzen naar instellingen met een IMH-team.
Eén van de dingen die ik zelf na het afronden van mijn opleiding echt anders ben gaan doen is ‘het kind in de kamer brengen’. Vaak maak je als hulpverlener immers een afspraak met ouders zonder het kind. Of heb je de neiging om over het hoofd van het kind heen met ouders in gesprek te gaan. Tegenwoordig nodig ik hen altijd uit om samen met hun kind op de afspraak te komen en dan gaan we met elkaar op de grond zitten. Ik kijk hoe het kind reageert op de dingen die ouders vertellen en benoem wat ik zie gebeuren. Dit geeft het kind een stem en helpt ouders om na te denken over wat hun kind zou kunnen denken of voelen.
Wat valt er veel te winnen als we ouders en kinderen zo vroeg mogelijk ondersteunen en begeleiden op het moment dat opvoeden of opgroeien niet zo gemakkelijk gaat. Te meer daar dit vroege ondersteunen wellicht erger helpt voorkomen!
Ook het boekje ontvangen?
Stuur Jolanda een connectieverzoek via LinkedIn en daarna een persoonlijk berichtje. Of mail naar jolandavansaane@gmail.com