Webinar ‘Werken aan traumaherstel’ door Eveline Euser – di-avond 29 juni

0
5243

Ook jonge kinderen maken helaas geweld of een ander trauma mee. Traumabehandeling kan hen het gevoel voor veiligheid en vertrouwen teruggeven. Wel is juist bij baby’s, peuters en kleuters de timing en context van de behandeling heel belangrijk, vertelt Eveline Euser. Op dinsdagavond 29 juni verzorgt zij over dit onderwerp een VROEG-webinar. Het is de tweede keer dat Eveline dit webinar verzorgt: de eerste editie eerder dit jaar was volledig volgeboekt en we ontvingen vele verzoeken om deelnemers een tweede kans te geven. Het webinar wordt niet opgenomen en Eveline gaat in op vragen van deelnemers.

In een interview blikt Eveline Euser vooruit op het webinar. “Voorkom dat een traumatische ervaring op jonge leeftijd levenslang doorwerkt”, luidt haar oproep. Trauma is daarbij een breed begrip. “Maar in alle gevallen is bij de behandeling de omgeving nodig voor het herstel. Daarom moeten we altijd met een relationele bril naar trauma bij jonge kinderen kijken.” Lees verder >>
Eveline Euser:
Eveline Euser: “Mijn hartenwens is het doorbreken van de overdracht van generatie op generatie van chronische vormen van trauma”

De afgelopen jaren is er steeds meer kennis gekomen over hoe jonge kinderen trauma’s meemaken, zich herinneren en hoe het hun ontwikkeling beïnvloedt. Dit heeft ertoe geleid dat de behandelmogelijkheden toenemen. Waar liggen met name kansen om te werken aan traumaherstel? En waarom spelen de timing en de context van de behandeling een sleutelrol om hier met succes aan te werken? Deze vragen vormen de rode draad van het VROEG-webinar met Eveline Euser, IMH-specialist DAIMH, op dinsdagavond 29 juni 2021.

Eén van de voorwaarden voor het starten van traumaverwerking is vaak dat het thuis eerst rustig moet zijn. Maar wat als de omstandigheden chronisch onrustig blijven in een gezin? Zou traumabehandeling dan ook niet bij kunnen dragen aan meer draagkracht? En hoe bied je veiligheid van binnen als het van buiten onveilig is?

Dit dilemma leidt in de ketenzorg soms tot lastige situaties. Alicia Lieberman schetst in haar boek ‘Blijf van mijn mama af’ acht traumaherstelmechanismen die veel aanknopingspunten geven om aan te werken met kinderen en hun gezinnen. Stuk voor stuk kunnen die meer licht doen schijnen op wat we kunnen doen ook als de context nog stressvol is.

In dit webinar gaat Eveline Euser dieper in op deze herstelmechanismen. Zij put uit relevante theorie en verlevendigt de mechanismen met praktijkvoorbeelden. Het webinar  wordt afgewisseld met enkele korte interviews waarin Jan de Graaf van Vakblad Vroeg  Eveline bevraagt, en haar ook vragen van deelnemers voorlegt.

Naar het deelnameformulier>>

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here