Heb oog voor gevolgen van veel bloedverlies na bevalling

0
542

Vrouwen die na een bevalling overmatig veel bloed verliezen, kunnen een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) ontwikkelen. Daarom is het aan te raden om de vrouwen die dit overkomt hierop te screenen. Dat blijkt uit promotie-onderzoek van Minouk van Steijn aan de Universiteit van Amsterdam.

Na de geboorte lijdt 0,9 – 4,6% van de vrouwen aan PTSD. Postpartum PTSS treft niet alleen de vrouw, maar ook haar partner, kind en werk. Bovendien lopen partners mogelijk ook het risico om PTSD te ontwikkelen.

Het belangrijkste doel van dit proefschrift was om meer inzicht te krijgen in het risico op het ontwikkelen van posttraumatische stressstoornis (PTSD) na het ervaren of getuige zijn van ernstige postpartum bloeding (PPH), zowel bij patiënten als bij partners. Uit het onderzoek blijkt dat ernstige PPH een risicofactor is voor het ontwikkelen van PTSD bij vrouwen. Partners ontwikkelden echter geen PTSD. Ons belangrijkste advies is om te screenen op PTSD tijdens de postpartum follow-up. Maar ook om onderzoek te ontwikkelen naar het risico voor het ontwikkelen van PTSD bij partners na bevalling.

Proefschrift Posttraumatic stress disorder >>

Bron: uva.nl

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here