Vroeggeboorte, slaapproblemen en een rokende moeder. Dat blijken specifieke risicofactoren voor het ontwikkelen van een taalontwikkelingsstoornis (TOS) bij kinderen. Zes Utrechtse onderzoekers vanuit verschillende faculteiten bogen zich over dit fenomeen. 

De onderzoekers bestudeerden specifieke risicofactoren die verband houden met taalproblemen. Zij vonden uit waarom deze factoren eigenlijk een risico vormen.

Vroeggeboorte

Ten eerste lijken te vroeg geboren baby’s een hoger risico op TOS te hebben. “De hersenen van te vroeg geboren baby’s zijn eigenlijk nog niet ‘af’ als ze geboren worden””, aldus Corette Wierenga, universitair hoofddocent Neurofysiologie. “Deze kinderen worden al eerder blootgesteld aan allerlei geluiden en ervaringen, dan baby’s die voldragen zijn. Mogelijk wordt hierdoor net dat laatste stukje van de hersenontwikkeling verstoord, en daarmee de taalontwikkeling.”

Roken tijdens zwangerschap

Ook roken tijdens de zwangerschap maakt dat kinderen meer risico lopen op TOS. Wierenga: “Nicotine heeft een specifieke receptor in het brein die de aanleg verstoort van hersenverbindingen die belangrijk zijn voor taalontwikkeling.”

Slaap en TOS

Daarnaast vonden de onderzoekers een verband tussen slaapafwijkingen en TOS. Dutjes van kleine kinderen zijn goed voor het leren van nieuwe woorden en grammaticale regels. Of kinderen met TOS echt meer slaapproblemen hebben, is nog onduidelijk. Wel lijkt de kwaliteit van slaap een belangrijke voorspeller voor taalontwikkeling.

Enthousiast

Elma Blom, hoogleraar pedagogiek, is enthousiast over de bevindingen: “Deze drie factoren zijn een interessante uitkomst. Het geeft net wat concretere en specifiekere informatie over dat mysterieuze TOS, waarover nog zo weinig bekend is.”

Lees hieronder het wetenschappelijke artikel

What risk factors for Developmental Language Disorder can tell us about the neurobiological mechanisms of language development

Bron: uu.nl

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan