Dankzij onderzoek weten we steeds meer over hoe de zich ontwikkelende hersenen reageren op stimuli van buitenaf. Plus welke neurale routes en processen belangrijk zijn bij leren, emoties, gedrag en veel andere dingen waar hersenen een cruciale rol bij spelen. De beste Nederlandse onderzoekers op dit gebied zijn nu samengebracht in het online ‘De reis van ons leven’, een speciale uitgave van New Scientist.
De ontwikkeling van hersenen bij kinderen is één van de meest intrigerende en fascinerende, onderwerpen in de menselijke biologie en psychologie. Er ontstaat steeds meer inzicht hoe complexe interacties tussen genetica, opvoeding en omgevingsfactoren invloed hebben op de ontwikkeling van het kinderbrein.
Het Nederlandse Consortium on Individual Development (CID) bundelt in ‘De reis van ons leven’ de beste Nederlandse onderzoekers van de afgelopen tien jaar op dit gebied. Dit kon worden verricht dankzij een (Zwaartekracht) subsidie. Deze stelde de onderzoekers in staat om bij 186.400 kinderen en hun families een geweldige hoeveelheid data te verzamelen. Het online magazine doet verslag van de belangrijkste resultaten.
Uit de inhoud
- Chantal Kemner over de vele facetten van onderzoek naar kinderontwikkeling
- Eveline Crone en Hilleke Hulshoff Pol geven hun kijk op zaken
- Susan Branje over de wisselwerking tussen genen en omgeving
- Sita ter Haar zoekt overeenkomsten tussen baby en vogel.
- Genen beïnvloeden gedrag, weten Jana Runze en Irene Pappa
- Otto Lange zet een CID-zoekmachine op
- Dienke Bos over de datafabriek die YOUth heet. Met verrassend inzicht van Roy Hessels
- Ties Fakkel, Karlijn Hermans en Sarah Durston nemen hun onder[1]zoek mee de straat op. 2
- Onderzoek overstijgt generaties, weten Tina Kretschmer , Elsje van Bergen en Sanne Geeraerts