Lars is een ijsbeer. De ijsschots waar hij met zijn vader op zit, breekt en hij raakt verzeild in de grote open zee. Als hij aanspoelt in Afrika, krijgt hij hulp van Hippo het nijlpaard, Dago de arend en Orka. Met een berg nieuwe ervaringen en beelden van groene bossen en gele stranden, springt hij zijn vader weer in de armen. Veilig thuis! In de afgelopen twee jaar heb ik in hoog tempo en heel intensief veel IMH-kennis opgedaan.

Babyobservatie, reflectie en uitwisseling

Tijdens de opleiding heb ik mogen ervaren hoe observatie, relatie en samen nadenken veel oplevert. Door de opbouw van de opleiding met een wekelijkse babyobservatie, reflectie en maandelijke uitwisseling over theorie en praktijk was IMH altijd aanwezig. Ik leerde dat relationeel werken ook betrekking heeft op samenwerking met andere professionals. Met de ontwikkeling van de IMH-waaier als eindproject willen wij de opgedane ervaring net zo levend houden als tijdens de opleiding. Plus de IMH-visie weer een stuk zichtbaarder maken in de maatschappij.

IJsbeer in de tropen

In het laatste opleidingsweekend kregen we samen met ons diploma, het prentenboek Kleine IJsbeer; een ijsbeer in de tropen in onze handen gedrukt. Zonder toelichting. En dat maakte mij nieuwsgierig. Vertelt dit verhaal ons iets over onze reis de afgelopen twee jaar? Als ik terugkijk op de afgelopen jaren voel ik de verbazing die Lars, de hoofdpersoon in dit boek, ervaart als hij kennismaakt met een hele nieuwe wereld, vol nieuwe kleuren, figuren en dieren. Ook ik kreeg kleurrijke wouden en stralende stranden te zien, maar ook spannende nieuwe concepten, pijnlijke mismatches en intense emoties bij mijzelf en anderen. Ik merkte ook dat iedereen bereid was met me mee te denken, me te steunen en te helpen verdiepen. Ik kon zelfs anderen helpen en inspireren met mijn IMH-bril op.

Relationeel werken verder ontdekken

Maar waar Lars na zijn uitstapje weer landt op zijn oude vertrouwde en vooral helemaal witte Noordpool, vlieg ik anders uit. Want die IMH-bril is geen bril, maar een laserbehandeling. Je kunt hem niet afdoen of weggooien. En dat wil ik ook niet. Ik hoop op de mij bekende ‘Noordpool’ van kinder- en jeugdpsychiater te blijven werken. Tegelijk wil ik in nieuwe samenwerkingen, werkvormen en werkvelden relationeel werken verder ontdekken en aanmoedigen. Want er zijn nog genoeg continenten die ik niet gezien heb in het brede veld van jonge kinderen in hun context!

Advertentie

Dankjewel groepsgenoten, docenten, gezinnen en lezers van Vakblad Vroeg! We treffen elkaar!

Mori van den Bergh

Portret Mori van den Bergh

Mori van den Bergh is kinder- en jeugdpsychiater bij KOOS Utrecht. Tijdens haar opleiding tot IMH-specialist bij RINO Amsterdam deelde ze regelmatig haar verwondering, observaties en overdenkingen.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan