De vuurtoren, die eerst nog maar een stipje op de horizon was, is in zicht. Over twee maanden mag ik mij, deo volente, IMH-specialist noemen. Ik startte de opleiding met de wind in de zeilen, de stroming en de elementen. Toen ik aanmonsterde wist ik nog niet met wie ik op de boot stapte. We waren individuen, geïnteresseerd in het jonge kind. Gaandeweg ontdekte ik dat het niet zozeer om mijn individuele vaardigheid en kennis gaat, maar om werken in en met relaties. Want alleen ga je sneller, samen kom je verder. 

Groepsproces

Het past dan ook helemaal bij de opleiding dat ik niet alleen een eindopdracht maak. Dit doe ik namelijk met de groep waarin ik elke maand reflecteer over observatie, ontwikkeling, relaties en mijzelf.  We zijn een groep waarin we de verschillen hebben leren benutten: de doeners leerden stilstaan en reflecteren, de denkers leerden voelen. We mochten elkaar blijven bevragen en hadden de ander steeds in mind.

Vruchtbare maatschappij

De eerste 1000 dagen, van (pre)conceptie tot de tweede verjaardag, vormen een cruciale fase in de ontwikkeling. Als we daar het verschil kunnen maken, is dat niet alleen voor individuele kinderen en gezinnen een groot goed, maar ook voor de maatschappij een waardevolle investering. En iedereen kan iets doen in het maken van een vruchtbare maatschappij waarin jonge kinderen en hun omgeving kunnen groeien en bloeien.

IMH-waaier

Als eindproject maken we de IMH-waaier. Hierin willen we belangrijke uitgangspunten van de IMH-visie kort samenvatten en voor iedereen beschikbaar maken. Werken met de IMH-visie, waarin de ouder kindrelatie steeds centraal staat, geeft professionals rond het jonge kind de kans om een gezamenlijke taal te ontwikkelen. Hiermee kunnen we onze interventies veel krachtiger laten werken. Het mooie is dat zo ieder vanuit haar eigen discipline en expertise werkt, maar we samen verder komen dan alleen. Dat we niet alleen naar relaties in de gezinnen kijken, maar ook relaties tussen professionals.  

Samen optrekken

Ons scheepje met IMH-specialisten in wording vaart niet alleen op open zee. We zijn omringd door veerboten, jachten,  jetski’s en tankers. We weten nog niet welke combinatie van boten nodig is om de vragen van het gezin op de kade, te beantwoorden. Daarom moeten we samen optrekken en proberen elkaar te versterken in plaats van de verschillen te benadrukken.

Mori van den Bergh

Mori van den Bergh is kinder- en jeugdpsychiater bij KOOS Utrecht en IMH-specialist in opleiding bij RINO Amsterdam. Tijdens de opleiding deelt ze regelmatig haar verwondering, observaties en overdenkingen. Dit doet zij onder het motto ‘Van start naar finish’.

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan