Mori van den Bergh is kinder- en jeugdpsychiater bij KOOS Utrecht en IMH-specialist in opleiding bij RINO Amsterdam. Tijdens de opleiding deelt ze in een columnserie regelmatig haar verwondering, observaties en overdenkingen. Dit doet zij onder het motto ‘Van start naar finish’.

‘Dit gaat er om in het hoofd van een baby (en dat is veel meer dan lang werd gedacht)’ kopte de Volkskrant recent. In het artikel komen de slimste babywetenschappers aan het woord: ik leer bijvoorbeeld dat baby’s al patronen kunnen herkennen en dat ze als kleine wetenschappers de wereld in kijken. Ik gruwel bij de passage over een verleden waarin onverdoofd opereren van baby’s normaal was: men dacht – volstrekt onterecht weten we inmiddels – dat ze nog geen bewustzijn zouden hebben. Interessant is ook hoe wetenschappers hun baby-onderzoek vormgeven. Een lastige klus, omdat baby’s beweeglijk zijn en nog geen taal hebben.

Ronduit opmerkelijk is dan weer wel dat het woord ‘ouder’ in het artikel vrijwel alleen valt in bijzinnen: bijvoorbeeld als de moeder van het kindje dat meedoet aan onderzoek aan het woord komt. Ze is nieuwsgierig naar wat haar baby denkt en draagt graag bij aan beter inzicht in de ontwikkeling van baby’s. De oprechte nieuwsgierigheid van deze moeder zal niet alleen het babyonderzoek verder helpen, maar ook de ontwikkeling van de relatie tussen haar en haar kindje.

Het artikel laat me ook zien dat we nog genoeg te doen hebben als ‘relatie’-specialisten. Voor mij is het namelijk ondenkbaar zoiets als de binnenwereld van een baby te bespreken zonder de relatie met ouders en andere volwassenen te benoemen. Het is binnen de ouder-kind interactie waar iets van de individuele en gedeelde binnenwereld ontsloten kan worden. Pas dan kan de ontwikkeling gaan stromen en kunnen vaardigheden ontwikkeld, getoond en gebruikt worden.

Gelukkig zijn deze inzichten niet alleen voor IMH-specialisten of onderzoekers beschikbaar. Programma’s als Kansrijke Start, de prachtige ‘Ode aan ouders’ en de website de Gezonde Generatie richten zich op een breed publiek. Deze vindplaatsen maken interessante en soms complexe inzichten toegankelijk over wat er gebeurt en nodig is in de eerste 1000 dagen. Samen met het prettig leesbare boek ‘Gelijk Goed Beginnen’ van Tessa Roseboom, brengen ze een hoopvolle boodschap over deze kwetsbare en kansrijke periode: iedereen kan iets betekenen voor een jong kind en haar gezin. En vaak is dat niet via het kind zelf, maar via de ouder of verzorger.

AdvertentieAbonneren op lentenummer

In het komende jaar leren we als groep weer verder, met elkaar en van inspirerende docenten. Een extra dimensie aan de opleiding is dat voor ons als IMH-specialisten in spe niet alleen een rol is weggelegd in individuele gezinnen, maar ook in andere relaties en bredere gremia. Het is mooi te horen hoe de één zich meer richt op een individuele relatie, de ander op het ondersteunen van teams en een derde probeert het grotere verhaal inzichtelijk te maken voor geïnteresseerden, beleidsmakers en overheden.

De prachtige beschrijving van het babyonderzoek in de Volkskrant vraagt om een vervolg. En wel een vervolg waarin de context en relaties waarbinnen de start van het denken, voelen en ontwikkelen van jonge kinderen plaatsvindt, in het middelpunt staan. Misschien kan Vakblad Vroeg eens een balletje opgooien?

Mori van den Bergh

Zie ook:

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan