In het spectaculaire prentenboek Fabinans feest, voorzien van zes uitklappagina’s, staan Fabian en zijn moeder op het punt om naar een groot feest te gaan. Fabian fantaseert er op los: het zal het leukste feest van de wereld worden, dat weet hij zeker. Bijzonder, en waarschijnlijk herkenbaar, is dat het boek zowel het perspectief van het kind als de moeder belicht.

Voor Vakblad Vroeg bespreekt Mori van den Bergh in een column eens per maand een prentenboek voor jonge kinderen en hun ouders.

Kinderen zijn als geen ander in staat bij het woord feest al op te veren, toeters en bellen voor zich te zien en zich te verheugen. Volwassenen zien bij het woord feest vooral de organisatie, reistijd of te bakken taarten voor zich. Gelukkig is Marit Törnqvist, illustrator en schrijver van Fabians Feest, als geen ander in staat om een feest door de ogen van kinderen te laten zien en zelfs de chagrijnigste volwassene een glimlach op het gezicht en zin in feest te geven!

Jurk te stak, buik te vol

In Fabians feest volgen we Fabian en zijn moeder. Terwijl Fabian fantaseert over olifanten en oude mevrouwen met zijwieltjes, zoekt mama zijn feestmuts. ‘SSSSSSSSSSSSSSSSSSST! Anders blijven we thuis’ roept ze wanhopig als Fabian maar blijft kletsen. Als de muts tenslotte gevonden is, kunnen ze naar buiten. ‘Eerst leek het feest op andere feesten. Maar wel een beetje groter’. En dan… zijn er olifanten, fietsen met zijwieltjes, lollybomen en grachten vol limonade waar je een slokje uit kunt nemen. En als klap op de vuurpijl snoepen ze van de taart zo groot als het plein ‘tot mama’s jurk te strak werd en Fabians buik te vol.’  En als Fabian in bed ligt, ziet hij het volgende feest al verschijnen.

Compleet feestverhaal

De prachtige illustraties maken samen met de zorgvuldig gekozen en daardoor nooit overbodige woorden van dit boekje een heus feest! Te meer daar het perspectief van mama ook meermaals aandacht krijgt, bijvoorbeeld door haar angst om hoog in de lucht te dansen. Dit maakt het boekje tot een compleet feestverhaal dat volwassenen uitnodigt om elk feest te beleven als een illustratie van Marit Törnqvist.

Het boek kost ongeveer € 17,50 en is alleen nog 2e hands te verkrijgen..

Mori van den Bergh is kinder- en jeugdpsychiater bij KOOS Utrecht en IMH-specialist.

Boek voor asielkinderen
Marit Törnqvist bezorgde recent veel kinderen die wonen in een asielzoekerscentrum met ‘Een boek voor jou’ in hun eigen taal een feestelijk welkom in de Nederlandse kinderliteratuur. Een prachtige manier om het feest van kinderboeken te delen!

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan