Steeds minder chemische stoffen in moedermelk

0
160

De concentraties persistente organische stoffen of kortweg POP’s in moedermelk zijn de afgelopen decennia gedaald. De vervuilende stoffen komen ook in voedingsmiddelen voor. Een iets aangepast voedingspatroon tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoeding kan de concentratie in het lichaam enigszins verminderen.

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie waarover gezondheid.be bericht. Internationale verdragen rond de chemische stoffen, zoals het vermijden van pesticiden en beperking van dioxines, werpen dus vruchten af.

Opstapeling in vetweefsel

POP’s zijn vervuilende stoffen die door het toedoen van de mens in het leefmilieu terechtkomen en die er lang aanwezig kunnen blijven, zoals PCB’s en dioxines. Ze komen voor in alle levende organismen en in voedingsmiddelen zoals vis, wild, melkproducten, vlees en eieren, en stapelen zich op in het vetweefsel van het menselijk lichaam. Bij de productie van moedermelk worden de vetreserves aangesproken en zo komen de vervuilende stoffen in de borstvoeding terecht.

Aanpassen voeding

De hoeveelheid POP’s op nul krijgen, is praktisch onmogelijk, want ze stapelen zich al je hele leven op in je lichaam. Je erft ze van je moeder en krijgt ze dag na dag binnen via je eten. Je voeding aanpassen tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoeding heeft daarom een beperkt effect op de totale vervuiling van je lichaam en dus van je moedermelk. Deze zaken kan je wél doen:

  • Was fruit en groenten zorgvuldig.
  • Beperk het eten van vet vlees, kies voor mager vlees.
  • Eet zo weinig mogelijk zuivelproducten met hoog vetgehalte, zoals boter en room.
  • Vette vis bevat meer polluenten, maar een of twee keer per week vette vis eten is wel goed voor je, omdat ze ook ‘goede’ vetten bevatten.
  • Volg geen vermageringsdieet tijdens de borstvoeding. Een groot gewichtsverlies zorgt ervoor dat vervuilende stoffen, die opgeslagen zijn in je vetreserves, vrijkomen.
  • Beperk het gebruik van pesticiden, insecticiden, ontvetters, vlekkenmiddelen, producten om hout te behandelen, verf en oplosmiddelen.
  • Ga na of je werkomgeving geen gevaar oplevert voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Neem eventueel contact op met de arbeidsgeneesheer voor meer informatie.

Borstvoeding eerste keuze

Experts onderstrepen dat moedermelk nog steeds de beste voeding is voor een baby, omdat de samenstelling gedurende de volledige borstvoedingsperiode en bij elke voeding automatisch afgestemd wordt op de behoefte, de groei, het afweersysteem en de omgeving van het kind. Het geven van borstvoeding schept bovendien een bijzondere band tussen moeder en kind. Zelfs als er sporen van vervuilende stoffen worden gevonden in de moedermelk, wil dit nog niet zeggen dat deze nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de baby.

Foliumzuur

Ook raden experts aan om foliumzuur te nemen, te beginnen vanaf 2 maanden voor de zwangerschap. Foliumzuur kan aangeboren afwijkingen voorkomen bij de baby, zoals bijvoorbeeld een open ruggetje (misvorming van de wervelkolom en het ruggenmerg).

Bron: gezondheid.be

 

 

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here