Extreem huilen van baby’s kan ouders in een diepe crisis dompelen. Om dit te voorkomen, heeft Thomas Harms, lichaamsgericht psychotherapeut in Bremen, een vernieuwende interventie ontwikkeld. Ik leer ouders een stabiel baken te zijn voor hun baby.” 

Thomas Harms
Thomas Harms: “Er ontstaat een prachtig open contact tussen baby en ouders”

Voor ouders van een huilbaby is het allesbehalve gemakkelijk om het hoofd koel te houden: ze willen hun baby troosten, maar weten niet hoe. Hun baby voelt op zijn beurt hun stress. Ouders en kind komen daardoor vaak in een vicieuze cirkel terecht. Regelmatig ontvangt Thomas Harms wanhopige ouders op zijn spreekuur. Ouders die continu angstig zijn voor een nieuwe huilbui van hun baby of zich hierdoor zelfs aangevallen voelen. “Het gaat in dit soort situaties om een extreme gezondheidscrisis. Vergelijk het gerust met mensen die een levensbedreigende ziekte doormaken.”

Emotieregulatie

Om hen beter te helpen, ontwikkelde hij de interventie ‘Eerste hulp voor huilbaby’s’. De interventie, gebaseerd op inzichten uit onder meer de hechtingstheorie, gaat uit van de zogenaamde zelfverbinding. Daarbij neemt de moeder samen met de baby, met de vader achter hen beiden, plaats in comfortabele kussens op de grond. Vervolgens vraagt hij de ouders uit om zich te concentreren op hun lichaamssensaties en ademhaling om ruimte te geven aan alle gevoelens die de baby wil uiten. “Ik leer ouders een stabiel baken te zijn voor de emotieregulatie van hun baby.”

In ongeveer de helft van de gevallen komt de baby snel tot rust. “Baby’s zijn expert in het ontdekken of hun ouders echt aanwezig zijn.”

Herinneringshuilen

In de andere helft van de gevallen gaat de baby juist steeds harder huilen. Het geluid gaat door merg en been – en komt in golven. Het kan wel 15 tot 20 minuten duren. Dit noemt Harms ‘herinneringshuilen’. Het lijkt erop dat een trauma uit de tijd in de baarmoeder of van de geboorte omhoog komt. “Als dit gebeurt, is het altijd weer heel indrukwekkend. Na afloop van zo’n sessie ontstaat er een prachtig open contact tussen baby en ouders.”

Goed toegepast kan zijn methode ouders helpen een veilige haven te zijn voor hun kinderen. “Ik zie het als een mogelijkheid om de intergenerationele overdracht te stoppen.”

Thomas Harms is psycholoog en lichaamsgericht therapeut. In 1993 richtte hij in Berlijn een huilbabykliniek op waar ouders terechtkonden voor begeleiding. Daar ontwikkelde hij zijn ‘Emotionele Eerste Hulpmethode’, een succesvolle aanpak voor huilbaby’s gebaseerd op inzichten uit onder meer de hechtingstheorie. Hij opende ook de ‘huilbaby-ambulance’ in Bremen, waarmee hij ouders in crisis zelfs thuis bezocht. Inmiddels schoolt hij over de hele wereld zorgverleners in zijn aanpak

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan