Vanaf nu kan er worden gestemd op de drie door de jury genomineerde kandidaten. Ieder op een eigen manier hebben zij zich op bijzondere wijze ingezet voor de zorg aan het jonge kind. De winnaar ontvangt € 2.500, – voor een initiatief dat hem of haar ter harte gaat.

Stemmen kon tot 1 februari 2022.

De jury heeft de volgende drie kandidaten genomineerd:

  • Iris Servatius-Oosterling (Oprichter/leider van het Landelijk Expertisenetwerk Autisme Jonge Kind)
  • Olaf Verschuren (Kinderfysiotherapeut en senior onderzoeker bij Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht)
  • Sylvia Von Kospoth (Verloskundige bij Verloskunde Praktijk Harlingen en maker van de documentaire ‘Goede moeders’)

Het is nu aan de zorgprofessionals van Nederland en België om te stemmen op hun favoriete kandidaat. De bekendmaking is op 9 februari tijdens het VROEG-congres 2022 over de zorg rond het jonge kind. Ook volgt een interview in VROEG, het kwartaalmagazine voor professionals die werken in de geboortezorg of met jonge kinderen en hun ouders.

Uit het juryrapport

Over Iris Servatius-Oosterling:
“Dat Iris het netwerk Autisme Jonge kind heeft opgezet en inmiddels tot een succes heeft gemaakt, maakt haar een pionier op dit gebied. Wat ons aanspreekt is dat er via het netwerk ruimte is om verbinding te maken met ouders en kinderen zonder dat per se een diagnose nodig is, die immers ook beperkend kan werken. Maar ook dat er vanuit het netwerk scholing wordt gegeven aan al die professionals die met jonge kinderen werken.

Wij nomineren Iris voor haar vernieuwende initiatief waardoor veel kinderen – waarbij ouders zorgen hebben over hun ontwikkeling – in een vroeg stadium worden geholpen. Hierdoor wordt vroegsignalering en vroegbehandeling op een niet stigmatiserende wijze in de praktijk gebracht.”

Over Olaf Verschuren
“Olaf werkt binnen de fysiotherapie met een specifieke doelgroep, kinderen met cerebrale parese. Wat ons aanspreekt is dat hij nadrukkelijk samenwerkt buiten zijn eigen vakgebied. Door niet alleen op het fysieke te focussen, maar ook bijvoorbeeld voeding en slaap mee te nemen. Olaf is een onderzoeker die kennis ontwikkelt en deze omzet in toepasbare producten voor ouders en kinderen. Hierdoor laat hij zien dat het mogelijk is wetenschappelijke informatie te vertalen naar de werkvloer en draagt hij bij aan de gezondheid van kinderen met een fysieke beperking.

Wij nomineren Olaf vanwege zijn verbindende werk, zijn out of the box denken en zijn kind- en gezinsgerichte onderzoek.”

Over Sylvia Von Kospoth
“Sylvia is een echt praktijkmens die haar blik ook buiten de eigen dagelijkse praktijk durft te richten. Ze steekt haar nek uit en maakt de kwetsbaarheid van zogenaamde ‘risico-gezinnen’ zichtbaar. Met haar documentaire ‘Goede moeders’ (juli 2021) vraagt ze aandacht voor een specifieke groep zwangeren en doet ze een appèl op ‘anders handelen/denken/schrijven’ bij professionals die met deze moeders/gezinnen werken.

We nomineren Sylvia vanwege haar durf als verloskundige buiten haar eigen vakgebied te kijken en te denken en haar toewijding richting de kwetsbare gezinnen die ze tegenkomt. Wat ze doet is heel kind- en gezinsgericht.”

Naar het stemformulier >>

Eervolle vermelding

Naast de drie genoemde kandidaten heeft de jury besloten dit jaar een eervolle vermelding in te stellen. Deze gaat naar Dinco Verhelst.

Over Dinco Verhelst
“Dinco heeft samen met haar collega Eveline Beerkens de Griefelmethode ontwikkeld. Hiermee heeft ze een onvergetelijke bijdrage geleverd aan het herstellen van de ouder-kindrelatie in heel veel gezinnen. Maar ook heeft ze samen met Eveline een methodiek neergezet die inmiddels landelijk wordt omarmd en veel professionals heeft geïnspireerd.

We willen haar eervol vermelden vanwege haar vele verdiensten voor het vak, de ontwikkeling van de Griefelmethode en haar inzet voor vele ouders, kinderen en professionals.”

Dinco is door veel professionals genomineerd met vaak heel persoonlijke steunbetuigingen. Zij is ongeneeslijk ziek en heel blij met deze erkenning voor haar werk, maar helaas niet meer in staat om hier persoonlijk op te reageren.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan