Herstel op zo kort mogelijke termijn van een postnatale depressie is cruciaal om de effecten op moeder en kind te beperken. Uit recent onderzoek blijkt dat moeders die met hun baby’s deelnamen aan groepszangsessies een snellere verbetering van hun symptomen ervoeren dan degenen die dat niet deden.
De studie, gepubliceerd in het British Journal of Psychiatry, had een respondenten aantal van 134 moeders met postnatale depressie. Dit is het eerste gecontroleerde onderzoek dat zich richt op postnatale depressies. Eerder onderzoek heeft al wel aangetoond dat zingen de geestelijke gezondheid van ouderen en mensen die leiden aan dementie kan verbeteren.
Drie onderzoeksgroepen
De respondenten werden in drie groepen geplaatst:
– De eerste groep nam deel aan groepszang sessies;
– De tweede groep nam deel aan creatieve speelsessies;
– De derde groep kreeg de gebruikelijke zorg, waaronder: Gezinsondersteuning, Antidepressiva en Mindfulness.
Tijdens de zangworkshops leerden de moeders slaapliedjes en kinderliedjes van over de hele wereld. Ook maakten ze samen nieuwe liedjes over het moederschap.
Bevindingen
Degenen met matige tot ernstige symptomen van postnatale depressie rapporteerden een veel snellere verbetering dan moeders in de gebruikelijke zorg- en speelgroepen. Weliswaar verbeterden alle drie de groepen gedurende tien weken, maar in de eerste zes weken had de zanggroep al een gemiddelde daling van 35% in depressieve symptomen gemeld.
Opgetogen reacties
Hoofdonderzoeker dr. Rosie Perkins laat weten dat de studie, hoewel klein, significant is, omdat het belangrijk is om de symptomen zo snel mogelijk aan te pakken. “Postnatale depressie is verzwakkend voor moeders en hun families. Ons onderzoek geeft aan dat voor sommige vrouwen iets toegankelijks als zingen met hun baby, zou kunnen helpen om het herstel te versnellen in een van de meest kwetsbare tijden van hun leven.”
Hoofdauteur Dr. Daisy Fancourt, van University College London, noemt zingen een nuttige therapie is om vrouwen aan te bieden. “Deze resultaten zijn echt spannend, omdat ze suggereren dat zoiets simpels als moeders verwijzen naar gemeenschapsactiviteiten hun herstel kan ondersteunen.”
Dr. Trudi Seneviratne, voorzitter van de perinatale faculteit van het Royal College of Psychiatrists, is eveneens enthousiast over de onderzoeksbevindingen. “Het is opwindend om te horen over de groeiende bewijsbasis voor nieuwe psychosociale interventies zoals zingen om een sneller herstel van vrouwen met postnatale depressie mogelijk te maken. Ik kijk uit naar meer werk op dit gebied in de toekomst, omdat zowel moeders als hun baby’s ervan zullen genieten.”
Zangworkshops
Sinds de studie is Breathe Arts Health Research gestart met het geven van zangworkshops in samenwerking met Guy’s en St. Thomas ‘NHS Foundation Trust voor vrouwen met postnatale depressie in de Zuid-Londense wijken Lambeth en Southwark. Bekijk het filmpje Music and Motherhood op You Tube.
Bron: BBC News
Vertaling: Vakblad Vroeg