Bij een te vroeg geboren kind kunnen in de eerste levensjaren allerlei ernstige en minder ernstige lichamelijke en cognitieve beperkingen voorkomen. Wat doet dat met ouders en de gehechtheidsrelatie? En hebben professionals voldoende kennis en handvatten om hiermee om te gaan? 

Op woensdag 15 november 2017 vindt de derde editie van het Congres Vroegsignalering bij baby’s plaats. Centraal staan dit keer de zorgaspecten rond prematuur geboren kinderen na het verlaten van het ziekenhuis. Actueel, want meer en meer blijkt dat er voor kinderen én ouders veel winst valt te behalen indien deze gezinnen de eerste jaren na de geboorte adequaat worden begeleid. Dit geldt niet alleen voor veel te vroeg geboren kinderen maar – anders dan veelal wordt verondersteld – ook voor de matig prematuren. Wat zijn aandachtspunten voor zorgverleners?

Programma

Tijdens het plenaire ochtendgedeelte belichten drie sprekers de zorg aan te vroeg geboren kinderen vanuit verschillende invalshoeken:

  • Manon Benders MD. PhD (UMC Utrecht): Wat betekent vroeggeboorte voor de ontwikkeling?
  • Prof.dr. Caroliene de Weerth (Radboud Universiteit Nijmegen) : Prenatale stress, prematuriteit en de ouder-kindband
  • Dr. Bieke Bollen (UZ Leuven): Naar huis met een premature baby

’s Middag is er keuze uit interactieve deelsessies:

  • Drs. Froukje Houtstra: Thuis uit het ziekenhuis en dan? Delen is vermenigvuldigen
  • Drs. Fernanda Sampaio de Carvalho: Dynamiek in het gezin rond vroeggeboorte
  • Dr. Petr Jira: Matig te vroeg geborenen, een vergeten groep
  • Drs. Monique Flierman: Observeren en interpreteren gedrag van te vroeg geborenen

Congresinformatie

Het congres vindt plaats op initiatief van Euregionaal Congresburo en Vakblad Vroeg.

  • Datum: 15 november 2017
  • Prijs € 245,00 (VROEG-abonnees) of € 295,00. Heeft u een eigen praktijk, dan geldt een prijs van € 200,-. Genoemde prijzen zijn excl. BTW. Meld je je met vijf deelnemers uit dezelfde organisatie gelijktijdig aan, dan neemt de vijfde gratis deel.
  • Locatie: Jaarbeurs (Hallencomplex) – Utrecht

Ga naar de ECB-website  voor meer informatie over de invalshoeken van de lezingen en de deelsessies. Voor direct aanmelden, klik hier.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan