Wereldwijd komen er jaarlijks ongeveer 1 miljoen kinderen ernstig prematuur ter wereld. De kans op overleving zonder ernstige handicaps is laag. Het ‘laat afnavelen’ bij prematuren is een relatief eenvoudige en goedkope methode om de uitkomsten mogelijk te verbeteren.

Dit blijkt uit Australisch onderzoek onder 1531 kinderen die bij <30 weken werden geboren tussen 2009 en 2017. Een deel navelde men direct af (≤10 seconden) en een deel later (≥60 seconden; interventiegroep).

Op basis van de uitkomsten bevelen de onderzoekers aan om ook bij ernstig prematuur geboren kinderen tenminste 60 seconden te wachten met afnavelen, tenzij beademing met positieve druk nodig is. Het is bekend dat 80-90% van de kinderen binnen 1 minuut spontaan begint te ademen. De auteurs veronderstellen dan ook dat direct afnavelen in de meeste gevallen niet nodig is, maar dat professionals niet gewend zijn af te wachten bij ernstig prematuur geboren kinderen.

Effects of delayed versus immediate umbilical cord clamping in reducing death or major disability at 2 years corrected age among very preterm infants (APTS): a multicentre, randomised clinical trial. >>

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan