Wacht bij ernstig prematuur geboren kinderen met afnavelen

0
718

Wereldwijd komen er jaarlijks ongeveer 1 miljoen kinderen ernstig prematuur ter wereld. De kans op overleving zonder ernstige handicaps is laag. Het ‘laat afnavelen’ bij prematuren is een relatief eenvoudige en goedkope methode om de uitkomsten mogelijk te verbeteren.

Dit blijkt uit Australisch onderzoek onder 1531 kinderen die bij <30 weken werden geboren tussen 2009 en 2017. Een deel navelde men direct af (≤10 seconden) en een deel later (≥60 seconden; interventiegroep).

Op basis van de uitkomsten bevelen de onderzoekers aan om ook bij ernstig prematuur geboren kinderen tenminste 60 seconden te wachten met afnavelen, tenzij beademing met positieve druk nodig is. Het is bekend dat 80-90% van de kinderen binnen 1 minuut spontaan begint te ademen. De auteurs veronderstellen dan ook dat direct afnavelen in de meeste gevallen niet nodig is, maar dat professionals niet gewend zijn af te wachten bij ernstig prematuur geboren kinderen.

Effects of delayed versus immediate umbilical cord clamping in reducing death or major disability at 2 years corrected age among very preterm infants (APTS): a multicentre, randomised clinical trial. >>

Bron: kennispoort-verloskunde.nl

Zie ook:

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here