Door allerlei oorzaken kan de hechting tussen ouders en hun kind in de eerste duizend dagen moeizaam verlopen. Via lijfelijke signalen maakt een baby dit kenbaar”, vertelt Anneke Vinke. Hoe kun je dit proces vlot trekken? In het webinar ‘Wat een gestrest lijfje vertelt’ neemt Anneke je bij de hand. In een interview geeft ze alvast enkele handreikingen.

Hoe wordt ouderlijke stress zichtbaar in het lijfje van een baby?
“In allerlei signalen. Let maar eens op zaken als de spierspanning, alert kijken, snel reageren op zintuiglijke prikkels, huilen, opvallende ademhaling en motorische onrust. Veel pruttelen kan ook een signaal zijn, net als moeite hebben met eten.”

Anneke Vinke: “Kalme, rustige en voorzichtige aanraking helpt om de onrust weg te nemen”

Wat is dan het belang van aanraking?
“De huid, ons grootste orgaan, is heel gevoelig. Kalme, rustige en voorzichtige aanraking helpt om de onrust weg te nemen. Hetzelfde geldt voor rustig samen bewegen met je kindje. Zowel in aanraking als in beweging is ritme belangrijk, net als het inbouwen van herhaling. Vertel daarbij op een ‘zangerige’ toon wat je doet. Zingen terwijl je aanraakt is ook een mooie manier. Door op deze manier af te stemmen neem je het kind mee in je lijf. Je gebruikt dan het eigen zenuwstelsel om dat van je kind te reguleren.”

Hoe kunnen zorgprofessionals ouders hierin ondersteunen?

“Vooral door voor te leven wat je van de ouder verwacht. Maar ook samen verkennen hoe deze het ouderschap ervaart. Ieder mens is uniek en elk lichaam heeft een eigen manier om zichzelf te kalmeren. Nieuwsgierigheid opwekken daarnaar bij ouders en met hen samen zoeken naar wat voor hen werkt. Er is niet one size fits all. Draag daarom verschillende opties aan en probeer deze samen met de ouder uit. Een ouder die in balans is helpt het kind om de eigen balans te vinden. Help ouders ook om mild te zijn voor zichzelf en hoe zij, wanneer iets mis gaat, kunnen repareren. Het leren reguleren van de eigen stress is daarbij ook een belangrijk thema.”

Wat is de rode draad van je webinar?
“Hoe je als begeleiders van ouders en opvoeders kinderen kunt helpen een veerkrachtig stresssysteem op te bouwen. Plus hoe je kunt handelen wanneer de stress te hoog oploopt om ouder en kind te reguleren. Naast theorie geef ik voorbeelden, fysieke hulpmiddeltjes en praktische tips om. Maatwerk staat daarbij voorop, dus neem mee wat persoonlijk passend is.”

Wat wil je de deelnemers als take home message meegeven?
“Ken je eigen stress-systeem en wees  zo voorspelbaar mogelijk in je reacties naar ouders, zonder rigide te zijn. Leer ouders hun stress te doseren zodat hun kindje een normaal tot veerkrachtig stress-systeem kan ontwikkelen. Dat lukt niet altijd, het leven van alledag kan gewoon erg veel zijn, zeker in gezinnen met jonge kinderen. Ondersteun ouders om daar vooral niet van in de stress te raken. Het gaat niet om wat mis gaat, maar om hoe je het repareert.”

Deelnameprijs: 29,95 – of gratis als abonnee van het inspiratieplatform MinNultotVijf
Organisatie: IMH Nederland en Vakblad Vroeg

Ja, ik wil dit webinar nabestellen >

Anneke Vinke studeerde orthopedagogiek, specialisatie jonge probleemkind in Nijmegen en promoveerde vervolgens in Utrecht op een onderzoek naar adoptie-ouderschap. Na haar promotie werkte zij enkele jaren als gedragswetenschapper in de jeugdbescherming en in het contractonderzoek bij een adviesbureau.

Sinds 2006 is zij vrijgevestigd en richt zich in haar eigen praktijk op diagnostiek en behandeling van geadopteerden en pleegkinderen, geeft trainingen en doet (forensisch) onderzoek in opdracht van het NIFP. Zij is gecertificeerd in Sensorimotor Psychotherapy en fase 2 getraind in het gebruik van het diagnostisch model van Bruce Perry het Neurosequential Model of Therapeutics (NMT).

 

 

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan