Máxima MC (MMC) heeft sinds kort twee speciale baby-simulatiepoppen in huis. Het gaat om een voldragen en premature baby. Dankzij deze moderne ‘robotbaby’s’ is verdere verbetering van de huidige trainingen rond geboortezorg mogelijk. In de simulatiepoppen zit slimme technologie waardoor de poppen zo levensecht mogelijk kunnen reageren.

Beide simulatiepoppen kunnen geluid maken zoals huilen. Tevens kunnen de professionals geluiden van het hart beluisteren met een stethoscoop. De voldragen robotbaby kan bewegen en onder meer stuiptrekkingen nabootsen. Om een vroeggeboorte zo natuurgetrouw mogelijk te simuleren, kan de premature babypop desgewenst worden ingezet. De premature robotbaby ziet er realistisch uit, weegt slechts 450 gram en heeft ook de uiterlijke kenmerken van een vroeggeboren baby.

Meerwaarde

Neonatologie zorgverleners trainen nu al met de nieuwe simulatiebaby’s. Er kunnen zo heel  realistische situaties worden geoefend. Het gebruik van een video-evaluatiesysteem ondersteunt deze trainingen en de opgenomen beelden van de training kan men terugkijken om te zien en leren van het handelen van zorgverleners in stressvolle situaties.

In het project ‘Acute geboortezorg’ van MMC zijn de disciplines gynaecologie en neonatologie allebei nauw betrokken door gezamenlijk te trainen. Belangrijk is dat de nieuwe babyrobots bijdragen aan het inlevingsvermogen van de zorgprofessionals. Hoe realistischer de situatie tijdens de training, hoe beter de zorgverleners de opgedane kennis in stresssituaties kunnen reproduceren. Naast het trainen van bepaalde medische handelingen bij de allerkleinste baby’s, helpen deze trainingen om de communicatie tussen de teams te vergroten en te verbeteren. Het samen trainen en evalueren heeft verbetering van zorg en het creëren van een optimale samenwerking tussen de verschillende disciplines als resultaat.

Advertentie

Premature robotbaby

Over de meerwaarde van de premature robotbaby vertellen betrokkenen van MMC: ‘Als een baby extreem te vroeg wordt geboren, zijn de eerste minuten van cruciaal belang. Een breed team van zorgverleners moet voorbereid zijn om direct te beoordelen welke zorg de baby nodig heeft, om vervolgens direct te handelen. Met de simulatiebaby’s kunnen alle betrokken disciplines kostbare leermomenten opdoen om kwaliteitszorg te leveren bij de (premature) geboortezorg.’

Bron: icthealth.nl

Zie ook:

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan