Jeugdzorginstelling De Rading laat ouders van uit huis geplaatste baby’s zorgen voor een ‘Real Care Baby’. Zorgen ze goed voor de robotbaby, een levensechte oefenpop, dan mag hun kind misschien weer thuis komen wonen. Het project Real Care Baby is een aanvulling op het bestaande hulpverleningsplan waarin snel duidelijk moet worden of ouders de opvoeding van hun kindje aankunnen of niet.

Volgens het CBS zijn er vorig jaar ruim zeventienduizend kinderen in pleegzorg geplaatst. Hiervan waren er bijna zeventienhonderd tussen de nul en vier jaar. Een ‘hele kwetsbare groep’ volgens de Rading. Om kans te hebben op een terugkeer van hun kindje, moeten ze hier voor leren zorgen, zonder dat hun eigen kind fysiek aanwezig is. Daarom is de robotbaby geïntroduceerd.  “We willen de robotbaby inzetten als een oefening. Zodat ouders zelf, en wij kunnen zien of ze er al klaar voor zijn de zorg op zich te nemen”, legt Veronique Groen van Rading uit aan RTL Nieuws.

Geavanceerde functies

Ondanks dat het project nog in de kinderschoenen staat, is de pleegzorginstelling wel al heel enthousiast. De Real Care Baby kun je vergelijken met een hele dure Baby born pop. “Dankzij de vele geavanceerde functies, is het net een echte baby. Heeft de baby het te warm of te koud gehad? Heeft de baby te lang in een maxicosi gezeten? Of heeft de baby wel alle flesjes helemaal leeggedronken en een boertje gelaten? Je kunt het zo gek niet bedenken of wij kunnen het controleren”, aldus projectleider Sandra Stallinga.

Ondervoeding

De eerste resultaten van het inzetten van de Real Care Baby laten gelijk het nut van de ‘robotbaby’ zien. Stallinga: “Wij hebben bijvoorbeeld de baby ingezet in een gezin, waar zorgen waren over de capaciteiten van de ouders. Het kindje was namelijk uit huis geplaatst, omdat ze ondervoed was. Al snel merkten we dankzij het uitlezen van de baby, dat ondervoeding inderdaad een groot probleem was. Flesjes werden wel aangeboden, maar bij de eerste aarzeling werd er gelijk gestopt. We hebben geprobeerd het probleem aan te pakken, maar helaas zonder het gewenste effect.”

AdvertentieAbonneren op lentenummer

Collega Veronique Groen vult aan: “De Real Care Baby legt al snel de vinger op de zere plek en dat is fijn, want dan kunnen we daaraan werken. Wij willen namelijk niets liever, dan ouders en kind herenigen, maar de gevolgen van dit probleem waren zo ernstig, dat er geen andere oplossing was, dan de uithuisplaatsing definitief te maken. De belangen van het kind moeten altijd voorop staan.”

Lees verder op ad.nl > 

Twijfels

Volgens hoogleraar Paul Vlaardingerbroek is het overigens nog maar de vraag of zo’n robotbaby echt helpt. Hij snapt het idee, maar vindt niet dat de jeugdzorg én de ouders moeten denken dat hoe er met de robotbaby wordt omgegaan ook met een echte baby wordt omgegaan. Een robotbaby zal nooit hetzelfde gevoel opwekken als dat je eigen kind dat doet.

Bronnen: RTL Nieuws / AD

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Advertentie
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan