De zorgbegeleiding bij een vroeggeboorte concentreert zich vaak vooral op de eerste maanden. Jeugdarts Froukje Houtstra betreurt dit. “Aanvullend hierop is een integraal nazorgtraject van grote meerwaarde voor de ontwikkeling van zowel het kind als het ouderschap.”

Froukje Houtstra is een warm pleitbezorger van goede nazorg bij een premature geboorte. “Daarbij dient met name oog te zijn voor de ontwikkeling van de ouderkind-relatie en voor de zelfregulatie van het kind op het gebied van gedrag.”

Spiegel voorhouden

De jeugdarts benadrukt dat ouders de zorgprofessional echt een spiegel kunnen voorhouden wat er beter kan. “Dan gaat het zowel om preventie, dus anticiperen op de problemen die er eventueel kunnen ontstaan, als om de te kiezen interventies als er problemen zijn. Stel je open voor de ervaringen van ouders en gebruik hun tips. Het heeft voor alle betrokkenen, zowel voor de jeugdgezondheidszorg als de klinische en paramedische zorg, meerwaarde om zich te verdiepen in hun ervaringskennis.”

Multidisciplinaire spreekuren

Om de nazorg zo goed mogelijk te organiseren, pleit Houtstra voor het opzetten van verschillende vormen van multidisciplinaire spreekuren. “Het betrekken van meerdere disciplines hierbij is namelijk zowel van belang voor de directe zorg aan de kinderen én hun ouders als voor het monitoren van de ontwikkeling.” Uit eigen ervaring raadt Houtstra zorgprofessionals over de gehele linie bovendien aan om meer in elkaars keuken te kijken. “Probeer erachter te komen wat andere disciplines te bieden hebben en wat hun sterke kanten zijn. Zoek elkaar daarin op.” 

Congres Vroegsignalering bij baby’s

Op 15 november vindt in Utrecht de derde editie plaats van het Congres Vroegsignalering bij baby’s. Drs. Froukje Houtstra – Bergsma geeft dan een workshop, getiteld ‘Thuis uit het ziekenhuis en dan? Delen is vermenigvuldigen’. Zij wil dan met u nagaan hoe u in uw eigen regio kunt komen tot een zodanige inrichting van de zorg voor deze kwetsbare groep, dat iedereen daarvan groeit. Kijk voor meer informatie over het programma op de congreswebsite.

Workshop drs. Froukje Houtstra – Bergsma: ‘Thuis uit het ziekenhuis en dan?

 

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan