Recensie: ‘Autisme bij kinderen – signalering, diagnostiek en behandeling’ door Sylvia v/d Salm

Op het gebied van autisme wordt wereldwijd veel onderzoek gedaan. Daardoor groeit de kennis over het ontstaan, het belang van vroege interventie en de juiste diagnostiek en behandeling. In ‘Autisme bij kinderen’ zijn alle nieuwe ontwikkelingen te lezen. Een groot pluspunt is dat dit handboek is geschreven door verschillende professionals. Zij hebben ieder hun specifieke kennis en ervaringen ingebracht.

Het boek bestaat uit drie delen. Deel 1, het algemene deel, beschrijft wat autisme is en welke kenmerken erbij horen.

Deel 2 omvat het proces van (vroeg)herkenning tot behandelplan. Door heel het boek heen wordt verwezen naar recente onderzoeken, websites, richtlijnen en vragenlijsten. Het gaat hier om Nederlandse, maar ook om internationale verwijzingen naar meer informatie. Zo is via www.autismejongekind.nl veel informatie te vinden. Op deze website kom je bijvoorbeeld meer te weten over de in het boek genoemde en in Nederland ontwikkelde BEER-interventie(Blended E-health for children at Early Risk). Deze nieuwe interventie is iets om in de gaten te houden.

In deel 3 staat behandeling en begeleiding centraal. Naast behandeling gericht op het kind, wordt er aandacht besteed aan de zorgen in het gezin en de brusjes. Dit deel bevat verder veel informatie over psycho-educatie, het aanpassen van de communicatie en autisme in het onderwijs. Het laatste hoofdstuk in het boek gaat over niet-autismespecifieke problemen, zoals slaap- en eetproblemen bij kinderen met autisme. Zeer waardevol is ook hier weer dat er veel verwezen wordt naar recente, (internationale) interventies waarvan uit onderzoek blijkt dat ze effectief zijn. In de paragraaf over digitale angstbehandelingen wordt bijvoorbeeld ‘Mindlight’ genoemd. Dit is een game om angstklachten te verminderen bij kinderen met autisme.

Van theorie naar praktijk

In het begin van het boek worden zeven casussen geïntroduceerd. De kinderen in deze casussen verschillen qua geslacht, leeftijd, gezinssituatie en laten verschillende kenmerken van autisme zien. Alle kinderen met hun eigen vragen en behoeften komen in de verschillende hoofdstukken terug en verduidelijken op deze manier mooi de theorie.

Vormgeving

‘Autisme bij kinderen’ heeft een harde kaft en bevat 327 pagina’s. De kleur blauw staat centraal, bijvoorbeeld om een volgend hoofdstuk aan te kondigen. Ook casussen en tabellen zijn in een blauw kader overzichtelijk in de tekst geplaatst. De vormgeving doet me denken aan een studieboek. Ondanks de vele informatie is het goed gelukt om er een overzichtelijk geheel van te maken. Het boek kan van A tot Z gelezen worden, maar het is ook mogelijk om snel naar specifieke informatie te zoeken.

Doelgroep

Het boek is in eerste plaats gericht op professionals, zoals kinderpsychiaters, gedragskundigen, jeugdzorgmedewerkers en andere behandelaars die met kinderen met autisme werken. Maar ook voor ouders en voor andere geïnteresseerden is dit een bruikbaar boek. Zeker als zij op de hoogte willen zijn van recente Nederlandse of internationale ontwikkelingen op het gebied van signalering, diagnostiek en behandeling.

Autisme bij kinderen >>

Sylvia v/d Salm is leerkracht en logopedist. Momenteel werkt zij als logopedist in een kinderdagcentrum. Daar behandelt zij logopedische problemen bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand, autisme, cerebrale parese, Downsyndroom, ernstige meervoudige beperking of andere syndromen.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan