Recensie: ‘Het jaar door met liedjes en gebaren’ door Saskia Beverloo
Zingen met gebaren? Jazeker, dat kan. Het boek ‘Het jaar door met liedjes en gebaren’ legt de gebaren uit voor maar liefst 25 bekende kinderliedjes. De inzet van ondersteunende gebaren bij het zingen helpt het taalbegrip te vergroten. Het vierkante boek heeft een ringband en stevige, geplastificeerde bladzijden. Op de linkerpagina staat steeds de tekst van een lied met een illustratie. Op de rechterpagina worden de belangrijkste gebaren uitgebeeld.
In de kinderrevalidatiegroepen van Vogellanden werkt men met ‘totale communicatie’. Door middel van gebaren, voorwerpen en plaatjes wordt gevisualiseerd wat er gezegd wordt. Op deze manier wordt alles ingezet om de taalontwikkeling zo optimaal mogelijk te laten verlopen. In de peutergroepen wordt uiteraard ook veel gezongen. Dit wordt ondersteund met gebaren. Twee logopedisten van Vogellanden maakten samen met een student vormgeving het boekje ‘Het jaar door met liedjes en gebaren’.
Over de liedjes
De liedjes staan op een logische volgorde, na de wielen van de bus (of de taxi waarmee kinderen naar het dagverblijf gaan) en smakelijk eten/drinken krijgen de seizoensliedjes een plek. Beginnend bij de herfst, via Sint Maarten, Sinterklaas en Kerst naar het voorjaar. Tot slot nog wat dierenliedjes.
De illustraties bij de liedteksten zijn kleurig en eenvoudig. De illustraties van de gebaren worden vaak uitgebeeld door een hoofdfiguur uit een liedje. Bijvoorbeeld bij het liedje Eekhoorn is het een eekhoorn die de gebaren uitbeeldt. Bij Een koetje en een kalfje een kind met een T-shirt met koeienvlekken. Bij de sinterklaasliedjes is het steeds een Piet (Roetveegpiet, paarse Piet of lichtbruine Piet) die de gebaren doet.
Kanttekeningen
Bij de gebaren staan pijltjes, kruisjes en slingers zoals dat de gewoonte is om een beweging in een gebaar uit te beelden. Jammer genoeg mist er aan het begin van het boek een verklaring van enkele van die tekens. Voor mensen zonder ervaring is het dan vaak niet duidelijk hoe een gebaar uitgevoerd moet worden.
Het liedje Eekhoorn, van Herman Broekhuizen, staat in dit boekje als Eekhoorntje. Wanneer je ‘Eekhoorntje’ zingt, krijg je een vreemd maataccent. Daarbij lijkt mij dat je onnodige verkleinwoorden juist moet vermijden, zeker bij kinderen met een TOS.
Bij het liedje Schaapje, schaapje, heb je witte wol? ontbreekt het gebaar voor ‘wol’. Dit is een essentieel woord voor het begrip van de tekst. Helaas heb ik online ook geen gebaar voor ‘wol’ kunnen vinden.
Mooi en bruikbaar
Ondanks deze drie kanttekeningen, die in een eventueel volgende druk vrij makkelijk opgelost kunnen worden, vind ik het een mooi en bruikbaar boek. Zeker voor mensen die al bekend zijn met gebarentaal. De fleurige tekeningen zijn aantrekkelijk en het boek zit zeer stevig in elkaar. De aanschafprijs van € 15 is het zeker waard.
Het jaar door met liedjes en gebaren >>
Saskia Beverloo is oprichter en docent van Muziekcentrum Harlekijntje. Daar geeft zij onder andere Muziek-op-Schoot (0-4 jaar) en Spelen-met-Muziek (4-7 jaar). Zij geeft ook workshops Muziek & Beweging op kinderdagverblijven. Samen met Tineke Vlaming schreef ze het prenten-liedjesboek Voor alles een liedje. Daarnaast is zij oma van een kleinzoon met een ontwikkelingsachterstand. Zij heeft daarom een cursus gebarentaal gevolgd. www.harlekijntje.nl
www.vooralleseenliedje.nl