Volop zanginspiratie in liedboek voor kinderen van 0 tot 6 jaar

0
649

Zanginspiratie voor de hele dag vind je in ‘Voor alles een liedje’ van Saskia Beverloo en Tineke Vlaming. Het boek beleeft zijn tweede druk, en is een geweldige bron van goed liedmateriaal voor kinderen van 0 tot 6 jaar bij hun dagelijkse belevenissen en spel.

‘Voor alles een liedje’ is een toepasselijke titel voor dit liedjesprentenboek. Er is muziek voor de hele dag: bij wakker worden, opruimen, troosten, (handen) wassen, blokken bouwen, eten klaarmaken, regenplassen op straat, enzovoorts. Op het ‘wiegeliedje’ van Brahms maakte Saskia Beverloo een slimme en lieve tekst, fijn bij een rustmoment voor dreumes of peuter.

Voor ouders en pedagogisch medewerkers

De liedjes, de meeste van de hand van de auteurs, zijn geschikt voor ouders met jonge kinderen, en voor pedagogisch medewerkers op peuterspeelzaal en kinderdagverblijf. Ook voor Muziek op Schootdocenten is het boek een schatkamer. Verschillende spelsuggesties kun je toepassen bij kleuters. Het boek is daarnaast als prentenboek te gebruiken, met je kind op schoot, zingend over wat je ziet op de plaatjes.

Goed in het gehoor

Met logische en toch gevarieerde melodieën liggen de sfeervolle liedjes goed in het gehoor. Vaak staan ze in toonsoort D-groot, maar andere toonsoorten worden niet geschuwd. Het toonhoogtebereik van de liedjes past uitstekend bij het jonge-kindrepertoire, maar is ook goed te doen voor een beetje ervaren volwassene.

De zangstemmen waarvoor in de meeste audiotracks gekozen is, vind ik minder goed passen bij jonge kinderen. Ik hoor voor hen liever een eenvoudige zuiver-zingende stem in plaats van dit zeer klassiek geschoolde timbre. Maar wat let je om de liedjes zo snel mogelijk zelf te leren en ze met je kind(eren) te zingen, misschien zelfs begeleid op een eigen akkoordinstrument: de bladmuziek is voorzien van akkoordsymbolen.

Of zing met de meezingversies mee: Hans van der Werf is verantwoordelijk voor creatieve en muzikale arrangementen, die al even muzikaal worden uitgevoerd door uitstekende musici op accordeon, viool, fluit, blokfluiten, piano en slagwerk. Speciaal licht ik de ‘garklein’ uit: ‘Gar klein’ uit het Duits betekent ‘behoorlijk klein’ en dat is in dit geval letterlijk zo, deze piepkleine blokfluit meet slechts 16 centimeter en is dus ‘behoorlijk moeilijk’ te bespelen – Saskia Beverloo redt zich er echter uitstekend mee.

Opbouw in drie secties

‘Voor alles een liedje’, opgedragen aan kleinkinderen van de auteurs – voor de oplettende lezer die de 1e druk kent: twee meer dan toen – is in drie secties verdeeld. In de inleiding geven de auteurs nuttige tips over de ontwikkelingsgebieden van het jonge kind, onder andere motoriek, taal/spraak en uiteraard muziek, met aandachtspunten zoals het tempo waarin je liedjes zingt, enzovoorts.

Dan volgen de spelbeschrijvingen en liedteksten, vergezeld van de frisse kleurrijke prenten van Tineke Vlaming. Tenslotte vindt de lezer de bladmuziek, netjes uitgewerkt, opnieuw omlijst door tekeningen van Tineke Vlaming. De tekst is aan de kleine kant gedrukt, maar dat hindert niet echt omdat de liedteksten ook bij de spelbeschrijvingen staan.

Deze tweede druk van het boek is een paperback, wat iets fijner bladert als je een lied zoekt dan de harde kaft van druk 1. Voor audiotracks moet je met een code inloggen op vooralleseenliedje.nl. Meezingversies en muzieknotatie van de liedjes staan op de site. Je kunt er bovendien kleurplaten downloaden – opnieuw getekend door Tineke Vlaming – en enkele video’s bekijken, onder andere van Max die heel schattig het liedje ‘Brievenbus’ zingt. Daarnaast zijn er nuttige tekstvariaties van verschillende liedjes te vinden, bijvoorbeeld voor Kerst of Sinterklaas.

Conclusie

In ‘Voor alles een liedje’ hebben de auteurs aan álles gedacht. Het is daarmee een praktische bundel, die bij ouders met jonge kinderen of (muziek)professionals in het voorschoolse eigenlijk permanent geopend op tafel moet liggen.

Beverloo, S., en Vlaming, T., Voor alles een liedje, Zingend de dag door met muziek en spel >>

Elisabeth Smulders is Muziek op Schootdocent en eindredacteur van De Pyramide.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here