Recensie ‘Overprikkeling bij kinderen’ door Veronique Erkens

Het doel van Karin Jansen, de auteur van dit boek, is om nieuwe inzichten te bieden in overprikkeling bij hoog gevoelige kinderen en pubers. Een doel dat zeker gelukt is. Zij neemt je op een prettige wijze mee in de wereld van hoog gevoelige kinderen. Veel aandacht krijgt  wat dat betekent voor het omgaan met de vele prikkels in onze huidige maatschappij.

Waarom worden er steeds meer kinderen met een sterke wil geboren en waarom laten zij zo’n heftig, tegendraads, rebels gedrag zien? Welke boodschap hebben deze kinderen voor ons? Hoe kun je hen het beste begeleiden? ‘Overprikkeling bij kinderen’, onderverdeeld in drie delen, staat uitgebreid stil bij hooggevoelige kinderen met een sterke wil.

Drie typen hooggevoelige kinderen

In het eerste deel wordt je als lezer meegenomen in de wereld van hoog gevoeligheid. Er worden drie typen hoog gevoelige kinderen onderscheiden en wat het voor hen betekent om op te groeien in een wereld vol prikkels. Vervolgens wordt aandacht besteed aan de puberteit en het puberbrein in relatie tot hoog gevoeligheid.

Overprikkeling

Deel twee wordt geheel gewijd aan het thema overprikkeling. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan de oorzaken, maar ook aan bijzondere bronnen van overprikkeling en wat dat doet met het gedrag van het kind. Tenslotte komt aan bod hoe je hulp aan deze kinderen kunt bieden, maar ook hoe je overprikkeling kan voorkomen.

AdvertentieVroeg-congres artikel

Ervaringen ouders

In het laatste deel komen ervaringen van ouders en hun kinderen aan bod. Dit deel eindigt met aanvullende informatie met duidelijke schematische overzichten.

Uitleg in heldere taal

‘Overprikkeling bij kinderen’ is een prettig te lezen boek. In heldere en goed te volgen taal wordt er uitleg gegeven over hoog gevoeligheid en overprikkeling. Daarnaast is er aandacht voor talloze tips en adviezen voor in de praktijk. Deze zijn bruikbaar voor hulpverleners, ouders en onderwijzers. Kortom een aanrader als je meer wil weten over hoog gevoeligheid en overprikkeling.

Overprikkeling bij kinderen >>

Veronique Erkens-Waucomont is klinisch psycholoog en psychotherapeut Kind & Jeugd. Zij is werkzaam als zelfstandige binnen Psychotherapiepraktijk De Vlinder. Hier behandelt Veronique met name ouders en kinderen waarbij sprake is van hechtings- en traumagerelateerde problematiek.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

AdvertentieVroeglezing - artikel
Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

AdvertentieNomineren Vroegwerker

"*" geeft vereiste velden aan