HoorSpel stimuleert taaltontwikkeling bij kinderen met een cochleair implantaat

0
1756

Een kwart van de kinderen met een cochleair implantaat heeft waarschijnlijk een bijkomende taalontwikkelingsstoornis. Zij zijn gebaat met systematische taaltherapie. Het door Kentalis ontwikkelde Hoorspel biedt hiertoe goede mogelijkheden.

Afgelopen voorjaar promoveerde Brigitte de Hoog aan de Radboud Universiteit op haar proefschrift ‘Spoken language development in children with cochlear implants’. Hieruit blijkt dat een kwart kinderen met een cochleair-implantaat (CI) systematische taaltherapie nodig heeft. Volgens De Hoog is het wenselijk om interventies te richten op het verbeteren van spraakherkenning en spraakdecodeerstrategieën. Zij beveelt  specialisten in onderwijs en zorg die werken met kinderen met een CI aan om via gerichte auditieve training en via gerichte taaltraining ook het werkgeheugen te stimuleren. Dit kan onder meer via het door Kentalis ontwikkelde HoorSpel.

 


Brigitte de Hoog

HoorSpel

HoorSpel is een hoortrainingsprogramma voor kinderen in de leeftijd van 2½ tot ongeveer 8 jaar met een auditieve beperking. De DVD van HoorSpel bevat onder meer  het lesprogramma met hierin lessen voor groepshoortraining rondom 8 verschillende thema’s, op vijf verschillende niveaus van hoorontwikkeling. Op de cd staan liedjes die speciaal voor HoorSpel zijn ontwikkeld, met hierin muzikale aspecten die de hoorontwikkeling stimuleren. De lessenserie en de liedjes zijn door de toegankelijke taal en muziek voor meerdere doelgroepen te gebruiken (taalontwikkelingsstoornis, auditieve verwerkingsproblemen, verstandelijke beperking, etc.). Tevens inbegrepen een observatieinstrument om het hoorniveau van het kind in kaart te brengen.

Brochure

Het onderzoek van Brigitte de Hoog, getiteld  is nu voor professionals gratis beschikbaar in een Nederlandstalige brochure, in de webshop van Kentalis. Deze brochure bevat ook referentiegegevens voor slechthorende kinderen en dove kinderen met een CI bij het door CITO uitgegeven Testinstrumentarium Taalontwikkelingsstoornissen. Mocht je het Engelstalige proefschrift willen hebben, stuur dan even een mailtje aan Harry Knoors (h.knoors@kentalis.nl).

Bron: Persbericht Kentalis, 08-09-2017

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here