Een kwart van de kinderen met een cochleair implantaat heeft waarschijnlijk een bijkomende taalontwikkelingsstoornis. Zij zijn gebaat met systematische taaltherapie. Het door Kentalis ontwikkelde Hoorspel biedt hiertoe goede mogelijkheden.

Afgelopen voorjaar promoveerde Brigitte de Hoog aan de Radboud Universiteit op haar proefschrift ‘Spoken language development in children with cochlear implants’. Hieruit blijkt dat een kwart kinderen met een cochleair-implantaat (CI) systematische taaltherapie nodig heeft. Volgens De Hoog is het wenselijk om interventies te richten op het verbeteren van spraakherkenning en spraakdecodeerstrategieën. Zij beveelt  specialisten in onderwijs en zorg die werken met kinderen met een CI aan om via gerichte auditieve training en via gerichte taaltraining ook het werkgeheugen te stimuleren. Dit kan onder meer via het door Kentalis ontwikkelde HoorSpel.

 


Brigitte de Hoog

HoorSpel

HoorSpel is een hoortrainingsprogramma voor kinderen in de leeftijd van 2½ tot ongeveer 8 jaar met een auditieve beperking. De DVD van HoorSpel bevat onder meer  het lesprogramma met hierin lessen voor groepshoortraining rondom 8 verschillende thema’s, op vijf verschillende niveaus van hoorontwikkeling. Op de cd staan liedjes die speciaal voor HoorSpel zijn ontwikkeld, met hierin muzikale aspecten die de hoorontwikkeling stimuleren. De lessenserie en de liedjes zijn door de toegankelijke taal en muziek voor meerdere doelgroepen te gebruiken (taalontwikkelingsstoornis, auditieve verwerkingsproblemen, verstandelijke beperking, etc.). Tevens inbegrepen een observatieinstrument om het hoorniveau van het kind in kaart te brengen.

Brochure

Het onderzoek van Brigitte de Hoog, getiteld  is nu voor professionals gratis beschikbaar in een Nederlandstalige brochure, in de webshop van Kentalis. Deze brochure bevat ook referentiegegevens voor slechthorende kinderen en dove kinderen met een CI bij het door CITO uitgegeven Testinstrumentarium Taalontwikkelingsstoornissen. Mocht je het Engelstalige proefschrift willen hebben, stuur dan even een mailtje aan Harry Knoors (h.knoors@kentalis.nl).

Bron: Persbericht Kentalis, 08-09-2017

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan