Tovertafel Unique, een interactief spel, helpt kinderen met een autismespectrumstoornis bij de ontwikkeling van hun sociale en motorische vaardigheden. Het spel is ontwikkeld in samenwerking met leerkrachten, ouders en kinderen met autisme.

De Tovertafel Unique is een kastje aan het plafond dat interactieve spellen op tafel projecteert. De spellen reageren op hand- en armbewegingen en geven kinderen het gevoel dat zij de tafel kunnen ‘besturen’. Het interactieve spel kan worden ingezet binnen kindercentra en op scholen om leren en samenspelen makkelijker te maken.”

Inge Meulepas, speltherapeut bij De Vuurtoren (Lunet zorg), is één van de experts die bij de ontwikkeling van de Tovertafel Unique betrokken waren. Meulepas: “Met de Tovertafel doen de kinderen succeservaringen op in verschillende ontwikkelingsgebieden. In het spel Voetbal bijvoorbeeld, spelen kinderen met een geprojecteerde bal die pas gaat rollen als je hem een ‘tikje’ geeft. Als je niets doet, gebeurt er niets. Zo oefenen we oorzaak en gevolg. De volgende stap is dat het kind aan een ander moet vragen om de bal terug te spelen. Dat lijkt logisch, maar voor kinderen met autisme is dat niet zo vanzelfsprekend. Omdat de spellen geprojecteerd worden, blijft de aandacht bovendien op de tafel. Kinderen kunnen de spellen niet van tafel pakken om er vervolgens mee in een hoekje te gaan spelen. Het is geweldig om te zien dat de Tovertafel Unique hen zoveel speelplezier oplevert en ze zichtbaar sterkt in hun zelfvertrouwen.”

In een filmpje op You Tube en op de website van  ontwikkelaar Active Cuses wordt het spel toegelicht.

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan