Interactief spel maakt leren leuk voor kinderen met autisme

0
1088

Tovertafel Unique, een interactief spel, helpt kinderen met een autismespectrumstoornis bij de ontwikkeling van hun sociale en motorische vaardigheden. Het spel is ontwikkeld in samenwerking met leerkrachten, ouders en kinderen met autisme.

De Tovertafel Unique is een kastje aan het plafond dat interactieve spellen op tafel projecteert. De spellen reageren op hand- en armbewegingen en geven kinderen het gevoel dat zij de tafel kunnen ‘besturen’. Het interactieve spel kan worden ingezet binnen kindercentra en op scholen om leren en samenspelen makkelijker te maken.”

Inge Meulepas, speltherapeut bij De Vuurtoren (Lunet zorg), is één van de experts die bij de ontwikkeling van de Tovertafel Unique betrokken waren. Meulepas: “Met de Tovertafel doen de kinderen succeservaringen op in verschillende ontwikkelingsgebieden. In het spel Voetbal bijvoorbeeld, spelen kinderen met een geprojecteerde bal die pas gaat rollen als je hem een ‘tikje’ geeft. Als je niets doet, gebeurt er niets. Zo oefenen we oorzaak en gevolg. De volgende stap is dat het kind aan een ander moet vragen om de bal terug te spelen. Dat lijkt logisch, maar voor kinderen met autisme is dat niet zo vanzelfsprekend. Omdat de spellen geprojecteerd worden, blijft de aandacht bovendien op de tafel. Kinderen kunnen de spellen niet van tafel pakken om er vervolgens mee in een hoekje te gaan spelen. Het is geweldig om te zien dat de Tovertafel Unique hen zoveel speelplezier oplevert en ze zichtbaar sterkt in hun zelfvertrouwen.”

In een filmpje op You Tube en op de website van  ontwikkelaar Active Cuses wordt het spel toegelicht.

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here