Radboudumc start academisch kinderbrandwondencentrum

0
2321
Brandwond

Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis gaat starten met specialistische brandwondenzorg voor kinderen. Met het nieuwe centrum krijgt ook het oosten van Nederland optimale brandwondenzorg voor kinderen.

Kinderen vereisen andere zorg dan volwassenen ook als het gaat om brandwonden. Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis behandelt nu al regelmatig brandwondenpatiënten met daarnaast meerdere ernstige letsels (level I traumacentrum). Met alle specialismen op één plek in een academisch kinderbrandwondencentrum kan optimale zorg worden geboden aan patiënt en familieleden. Dit heeft direct effect op de behandeling en het herstel van de patiënt. De kwaliteit van leven kan onderscheidend verbeterd worden terwijl betere functionele, cosmetische en psychologische resultaten worden bereikt.

Meerwaarde

Professor Kees Noordam, voorzitter Radboudumc Amalia kinderziekenhuis: “Bijna alle kinderen die bij ons binnengebracht worden hebben meerdere ernstige letsels . Dit vraagt specialistische hulp, speciaal gericht op kinderen. Wij hebben alle kinderspecialisten en de kinderintensive care onder één dak. Hierdoor blijft verplaatsen van de patiënt tijdens de behandeling – wat zeer belastend is – beperkt. Eenmaal bij ons kan meteen alle zorg die nodig is geleverd worden; ook voor kinderen met brandwonden.”

Daarnaast biedt de omgeving van een academisch ziekenhuis ook de mogelijkheid voor verdere ontwikkeling van innovatieve technieken en uitwisseling van kennis. Het Radboudumc is al zeer actief op het onderzoeksgebied van huidvervanging en tissue engineering.

Door uitbreiding met deze specialistische zorg komt het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis ook tegemoet aan de algemene richtlijn om doelmatige en specialistische zorg zoveel mogelijk te concentreren.

Positieve ervaringen

Hoofd medische zorg wordt prof. dr. Dietmar Ulrich, plastisch chirurg. Professor Ulrich heeft zijn sporen ruim verdiend op het gebied van brandwonden en de (na)zorg die deze vereisen. “De ervaringen in het buitenland met dergelijk specialistische centra –zoals Duitsland – zijn zeer positief. Bovendien kunnen ook in de toekomst kinderen met andere grote huidproblemen en grootschalige weke-delentrauma’s door een team van specialisten worden behandeld. We verwachten ook veel patiënten uit Oost-Nederland en de Euregio te behandelen.”n

Het Radboudumc volgt de Europese Richtlijnen (European Practice Guidelines for Burn Care).

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here