De Autismeweek loopt tot en met zaterdag 6 april. De week staat bol van de activiteiten. Vakblad Vroeg grijpt de week aan om de aandacht te vestigen op het ondersteunen van jonge kinderen met kenmerken van autisme. Belangrijk, want meestal komen deze kinderen op z’n vroegst pas rond de kleutertijd of nog later in zorg. Gevolg is dat ontwikkelingskansen onbenut blijven. Het is dan ook  belangrijk dat deze signalen al op jonge leeftijd worden herkend, door ouders en professionals.

Tijdens de NVA-Autismeweek 2024 – van 30 maart tot en met 6 april – vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) volop aandacht voor ‘De kunst van het evenwicht’. Want voor veel mensen met autisme is het leven één grote evenwichtsoefening. Regionale afdelingen van de vereniging organiseren tijdens deze week talloze activiteiten rond dit onderwerp, uiteraard in relatie tot autisme. Landelijk start de NVA een lobby voor het recht op levensloopbegeleiding voor alle mensen met autisme in Nederland, ongeacht leeftijd of ontwikkelingsniveau.

Artikelen en boeken

Vakblad Vroeg publiceert regelmatig artikelen en boeken over autisme bij jonge kinderen. In het kader van de week zetten we er een aantal op een rij:

Kijk hier voor boeken over autisme

Advertentie

Webinar ‘Vroegsignaleren van autisme’

Interessant is ook het webinar van Jorinda Franken en Mirjam Pijl over dit actuele onderwerp. Rode draad is het optimaliseren van de ontwikkelingskansen voor jonge kinderen met ASS. Dit webinar is terug te kijken. Lees verder >

Webinar ‘Vroege interventie bij problemen in spel, communicatie of contact’

Drempels wegnemen. Dat beoogt de BEER-interventie die kan worden ingezet bij een vermoeden van autisme bij peuters. “Een diagnose is op die leeftijd lang niet direct nuttig”, verzekert Claudine Dietz. “Belangrijker is om te ontdekken wat mogelijk belemmerend is in de ontwikkeling van het kindje. Plus, in het verlengde hiervan, waar specifieke ontwikkelingsbehoeften liggen.” Samen met Michelle Snijder verzorgde zij een webinar over de interventie. Dit webinar is na te bestellen: lees verder

Online collecteweek

In de NVA-AutismeWeek wordt geld ingezameld voor het AutismeFonds met de landelijke campagne AutiCollect. Iedereen kan een online collectebus aanmaken op autismefonds.digicollect.nl. Want autisme is niet te genezen, maar onbegrip wel!

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Een abonnement kost slechts €28,- per jaar.

Ontdek ons VROEG-magazine

Vakblad Vroeg is er voor professionals die werken in de geboortezorg en met kinderen tot zeven jaar en hun ouders. Sleutelwoorden zijn preventie, vroegtijdige onderkenning en vroeghulp. Ons kwartaalmagazine biedt achtergrond en verdieping. Een abonnement kost slechts € 28,- per jaar.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de geboortezorg en de zorg rond het jonge kind en zijn ouders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Deze verschijnt iedere dinsdagochtend.

"*" geeft vereiste velden aan