Autisme-interventie met videofeedback verbetert interactie tussen ouders en kind

0
963

VIPP-AUTI is een videofeedbackinterventie voor kinderen tot 6 jaar met een autismespectrumstoornis (ASS) en voor hun ouders. De interventie is door de Erkenningscommissie Interventies erkend als effectief volgens goede aanwijzingen.

Video-feedback Intervention to promote Positive Parenting adapted to Autism (VIPP-AUTI) is een interventie voor gezinnen met kinderen met (een vermoeden van) een autisme spectrum stoornis. De interventie vindt thuis plaats in vijf huisbezoeken van één tot anderhalf uur. In elk huisbezoek staat een kenmerk van ASS bij jonge kinderen centraal. Tijdens de huisbezoeken worden filmfragmenten van ouder-kindinteracties in dagelijkse- en spelsituaties gemaakt. De interventie is gericht op het vergroten van de communicatievaardigheden van het kind. Ouders krijgen videofeedback op positieve interacties met hun kind om zo de behoeften van een kind met ASS te leren herkennen en begrijpen.  Het doel is de ouderlijke sensitiviteit voor de (vaak ongewone) signalen van het jonge kind met ASS (0-5 jaar) te vergroten.

De Erkenningscommissie Interventies erkent interventies op vier niveaus: goed onderbouwd of effectief volgens eerste, goede of sterke aanwijzingen. Erkende interventies worden opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut.

Video-feedback Intervention to promote Positive Parenting adapted to Autism (VIPP-AUTI)

------
Abonneer u op onze gratis digitale nieuwsbrief en u ontvangt wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here